Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy studentky se brání vydání do Švédska

UPPSALA

Sedmadvacetiletý Čech, který je hlavním a jediným podezřelým z dubnové vraždy české studentky ve švédské Uppsale, se všemožně brání svému vydání do Švédska a zdržuje tím průběh vyšetřování. Muž je momentálně ve vazbě v Nizozemsku.

Článek

Jak dnes ČTK ve Švédsku sdělil šéf mezinárodního oddělení státního zastupitelství v Uppsale Ola Laurell, muž všemi možnými prostředky extradici oddaluje, ale jeho jednání přitom nedává smysl.

"Tím, co dělá, si určitě nepomůže, spíš naopak," uvedl Laurell, který je však přesvědčen o tom, že dotyčný bude nakonec přece jen vydán.

Mrtvou objevil přítel

Vražda byla spáchána letos v dubnu. Přítel čtyřiadvacetileté oběti - české studentky, která od počátku letošního roku studovala ve Švédsku v rámci mezinárodní studentské výměny lesnictví - objevil tělo své dívky 15. dubna večer ve chvíli, kdy za ní z Česka do Uppsaly přijel strávit Velikonoce. Ukázalo se, že byla mrtvá již několik dnů.

Mezitím ze Švédska zmizel jiný český student, který tu s obětí studoval a který byl později označen za hlavního a jediného důvodně podezřelého v tomto tragickém případu. Po vydání mezinárodního zatykače byl tento muž 7. května zadržen v Nizozemsku.

Odvolání za odvoláním

"Odvolává se proti všem rozhodnutím holandských soudů, čímž tento proces nesmírně protahuje. Holanďané totiž nevyšetřují vraždu, ale kontrolují jen správnost procedury vedoucí k vydání. A my bez podezřelého a bez řady důkazů úspěšně vyšetřovat zatím nemůžeme," konstatoval Švéd.

Český podezřelý se podle něj v Holandsku odvolal nejen proti svému vlastnímu vydání, ale i proti vydání vzorku své DNA švédským vyšetřovatelům, aby ho mohli porovnat s nálezy na místě činu.

Odvolal se však také proti vydání předmětů, které mu byly při dopadení v Nizozemsku zabaveny a které by podle Laurella rovněž mohly vnést do vyšetřování větší jasno.

"Vůbec jeho chování nerozumím. A to o sobě stále tvrdí, že je nevinen," dodal závěrem rozpačitě Laurell. Bude-li český student nakonec shledán vinným, hrozí mu ve Švédsku trest nejméně deseti let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám