Hlavní obsah

Případ důchodce otrokáře řeší stejný soudce jako kuřimskou kauzu

Právo, Novinky, ČTK, pno, pko
BRNO

Na zdravotním stavu muže, který si na Brněnsku vytvořil sektu a roky v ní týral a zneužíval k otrocké práci skupinu žen, bude záviset termín zahájení soudního líčení. Jiří Adam nyní leží ve vážném stavu v nemocnici. Potvrdil to soudce Pavel Göth, který dostal případ na starosti. Göth současně pracuje také na kauze kuřimského týrání.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dům Jiřího Adama v Mikulově

Článek

Sedmasedmdesátiletý Adam nyní leží v nemocnici v Břeclavi. Tam byl hospitalizován s mozkovou příhodou. Soudce se chystá v nejbližší době požádat nemocnici o informace ke zdravotnímu stavu Adama. Podle TV Nova je muž ve stadiu klinické smrti.

"Na žádosti se již pracuje. Pro celou záležitost budou informace o zdravotním stavu klíčové. Je totiž možné, že zahájení procesu bude muset být odloženo," uvedl Göth.

Hrozí muž až dvanáctileté vězení

Adam leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v Břeclavi. Musel být hospitalizován poté, co jej před několika dny postihla cévní mozková příhoda. Podle některých informací je dokonce ve stádiu klinické smrti. Muži hrozí za trestný čin obchodování s lidmi až 12 let vězení.

Podle soudce nepřipadá v úvahu, aby se proces v kauze odehrál bez přítomnosti Adama. "To by musel vysloveně požádat, aby se hlavní líčení konalo v jeho nepřítomnosti, s čímž nepočítám," uvedl Göth. Pokud by byl Adam v pořádku, jednání by patrně nařídil co nejdříve. Obdobně postupoval v kuřimské kauze.

Adam podle policie vytvořil sektu vycházející z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu. Sám se situoval do role duchovního vůdce a jeho žena do pozice "královny". Podle žaloby kolem sebe shromáždil skupinu tří seniorek.

Připravil je nejen o majetek, ale bral jim i důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě své vily i ve svém vinohradu u Mikulova. Ženy bil, trýznil hladem natolik, že je znalci přirovnali kvůli značné podvýživě k vězňům z nacistických koncentračních táborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám