Hlavní obsah

Policista, který měl krýt zločin, je ve vazbě

Právo, Patrik Biskup
KARLOVY VARY
Aktualizováno

Do vazební věznice putoval ve čtvrtek odpoledne třicetiletý policista z obvodního oddělení v Ostrově na Karlovarsku, který je podezřelý z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a vydírání. Podle žalobců chtěl ututlat pokus o vraždu. Za mříže ho poslala soudkyně Drahomíra Regnerová z Okresního soudu Plzeň-jih.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista, který chtěl zatajit pokus o vraždu, putoval do vazby.

Článek

„Na svobodě by mohl ovlivňovat svědky a jako stále ještě činný policista se může dostat k informacím, který by mohl využít ve svůj prospěch při objasnění této trestné činnosti,“ zdůvodnila své rozhodnutí. Hrozí mu za to až desetiletý trest.

„Zmařil řádné objasnění zvlášť závažné úmyslné trestné činnosti, zajištění stop na místě, pachatelů a případných svědků,“ potvrdila Právu Renata Havelková z Krajského státního zastupitelství v Plzni, která vyšetřování případu dozoruje.

V cele jsou i dva muži, nad jejichž brutalitou měl policista zavřít oči. Jeden je stíhán za pokus těžkého ublížení na zdraví a druhý za pokus vraždy.

Podle zjištění Práva mělo k incidentu dojít koncem prosince loňského roku v Ostrově před jednou z restaurací.

Kolem čtvrté ráno dvojice obviněných údajně napadla muže, kterého tloukli násadou od lopaty. Uštědřili mu nejméně pětašedesát úderů. Přitom do něho ještě kopali. Jeden z útočníků se pak už téměř bezvládnému muži pokusil hrotem ze zlomené násady vypíchnout oči, což se mu naštěstí díky poslednímu zbytku odporu oběti nepodařilo.

Policista prý zmlácenému muži vyhrožoval

Zřejmě někdo ze svědků pak zavolal policii. Operační důstojník vyslal na místo obviněného policistu, který měl v té době službu. „Když přijel na místo, úmyslně neprovedl žádné úkony a naopak zmlácenému muži vyhrožoval, ať si rozmyslí, co bude vypovídat,“ uvedl jiný zdroj, který má o případu informace.

Poškozený muž skončil v nemocnici. Jeho zranění byla tak závažná, že léčení trvalo téměř čtyři měsíce. Ze strachu nejprve tvrdil, že spadl ze schodů. Lékařům se ale nezdál mechanismus zranění, který neodpovídal verzi o pádu ze schodů, a upozornili proto policii.

Muž tedy později uvedl, že ho napadli neznámí pachatelé. Bál se je ale popsat, proto policisté případ odložili s tím, že pachatele nevypátrali. Případ se dostal znovu do hry poté, co se objevila nová svědectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám