Hlavní obsah

Tragický požár v Brně podle policie nepřežili tři lidé

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Požár dělnické ubytovny v bývalém areálu Zetoru v Brně, který budovu totálně zničil, si skutečně vyžádal oběti na životech. V plamenech našli smrt tři lidé, jejich ostatky vyšetřovatelé našli v pondělí večer. Právu to potvrdila mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Hasiči požár likvidovali po pondělního rána.

Článek

„Zajištěné ostatky patřily třem lidem. Jejich totožnost ale ještě nebyla určena,“ řekla mluvčí. S největší pravděpodobností se ale jedná o dva Čechy ve věku 53 a 57 let a jednoho Bulhara. Ty jejich kolegové od požáru pohřešovali.

Podle informací Práva byly ostatky nalezeny nedaleko od sebe. Podle neoficiálních informací přímo z místa se dělníkům mohly osudnými stát mříže, přes které už nemohli ohni uprchnout. Že ubytovna nebyla zdaleka v pořádku co se týče únikových cest potvrzuje i zpráva hasičů.

Problémy s bezpečnostní již dříve

„V ubytovně v brněnské Trnkově ulici se na jaře roku 2006 uskutečnila kontrola, která zjistila závažné nedostatky, zejména v neprůchodnosti únikových cest a v chybějící dokumentaci o dodržování požárních předpisů. O výsledcích kontroly včetně zjištění, že majitel objektu provozuje ubytovnu bez platné kolaudace, hasiči informovali stavební úřad městské části,“ prohlásil mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Ještě v létě 2007 nebyly problémy odstraněny a podle vyšetřovatelů je velice pravděpodobné, že ve chvíli vypuknutí požáru ubytovna rozhodně neodpovídala bezpečnostním standardům. Kriminalisté a hasiči se také stále více kloní k závěru, že ubytovnu někdo úmyslně zapálil.

Požár ubytovny v Brně

Závada na elektroinstalace málo pravděpodobná

„Mezi třemi pracovními verzemi je technická závada na elektroinstalaci, nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm a úmyslné zapálení. Technickou závadu na elektroinstalaci ale přitom experti považují za jen málo pravděpodobnou,“ dodal Haid.

„Na místo požářiště byl povolán psovod specialista se psem cvičeným na zjištění těkavých hořlavých látek. Aplikovány byly i jiné metody, například chemické stopy, kriminalistické expertizy. Aplikace metod odhalila pozitivní nález na místě požářiště,“ upřesnila Svobodová.

Podle policejní mluvčí je ale ještě předčasné spekulovat o přesné příčině požáru, zatím v souvislosti s ním nebyl ani nikdo obviněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám