Hlavní obsah

Bodnul nožem do srdce a do hrudníku, dostal 12 let

Právo, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Na 12 let poslal ve středu do vězení plzeňský krajský soud třicetiletého Petra Šipikala. Soudci potrestali řidiče náklaďáku z Plzně za trestný čin pokusu vraždy. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Petr Šipikal při zahájení hlavního líčení.

Článek

Podle spisu loni 3. března v noci poté, co byl napaden neznámými osobami u stánku na Americké třídě, napadl on sám u Klubu 21 po hádce 20letého Antonína Pence nožem. Silnou ranou ho zasáhl do hrudníku. Jen rychlý lékařský zásah poškozenému zachránil život.

Dva přátelé napadeného se pak vrhli na Šipikala, který nožem bodal kolem sebe dál a zranil šestadvacetiletého Martina Houdka, kterému zasadil ránu rovnou do srdce. I toho od smrti zachránila okamžitá operace na chirurgickém stole. Třetího muže pak zranil na lýtku.

Jak Šipikal vypověděl, v inkriminovaný den se vydal ke stánku s pečenými kuřaty na plzeňské Americké třídě. Právě zde došlo na nadávky, rány pěstmi, židličkami a nakonec i na nůž. Ten měl v ruce právě Šipikal.

„Já se jenom bránil přesile,“ uvedl před soudním senátem Šipikal. Trojice zraněných ale vypovídala jinak. Tvrdila, že je žalovaný provokoval, pak vytáhl nůž a bodal.

„Soud je toho názoru, že oba muže Šipikal bodl do hrudníku vědomě, i když mu muselo být jasné, že zasažením orgánů může napadeným přivodit smrt. Soud ale zároveň přihlédl k předchozímu bezúhonnému životu žalovaného i k okolnostem, které všemu předcházely. Proto mu uložil trest na spodní hranici trestní sazby a zároveň ho zařadil pro výkon trestu do věznice s mírnějším režimem,“ odůvodnil předseda senátu Milan Štejr.

Reklama

Výběr článků

Načítám