Hlavní obsah

Inspekce kvůli problémům na jednokolejce vyšetřuje Dopravní podnik Ostrava

– OSTRAVA
Právo, hon

Drážní inspekce v úterý zahájila správní řízení s Dopravním podnikem Ostrava kvůli tomu, že na tramvajové jednokolejce z Ostravy do Vřesiny v roce 2007 proti sobě dvakrát vyjely tramvaje a městská firma tyto události neoznámila a nevyšetřila. Informoval o tom v pondělí mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Zdemolované ostravské tramvaje po letošní tragické srážce.

Článek

Obě mimořádné události předcházely letošní tragické nehodě, kdy se v Ostravě-Vřesině v plné rychlosti čelně srazily dvě tramvaje a přišli přitom o život tři lidé. Za to, že Dopravní podnik Ostrava nebezpečí na trati po dvou loňských incidentech podcenil, mu nyní ve správním řízení hrozí až desetimiliónová pokuta.

Podle mluvčího Drážní inspekce podnik porušil čtyři paragrafy drážního zákona - tím, že události inspekci neoznámil, nezdokumentoval je a dostatečně nevyšetřil příčinu obou incidentů a především pak nepřijal opatření, aby se nic podobného neopakovalo.

„Správní řízení bude zahájeno okamžikem převzetí oznámení Dopravním podnikem Ostrava,“ řekl Neusar. Dodal, že na podle zákona musí být správní řízení ukončeno do třiceti dnů.

Dopravní podnik již dříve uvedl, že podle názoru jeho právníků nepochybil. Oba incidenty totiž nepovažoval za takzvané mimořádné události, které by bylo nutné hlásit, protože tramvaje se nepotkaly v plné rychlosti na trati, ale řidič, který výhybnu neoprávněně opustil, zůstal stát ještě na výhybce.

Reklama

Výběr článků

Načítám