Hlavní obsah

Lupič, který zohavil přepadené ženě obličej, je znovu před soudem

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Zřejmě nenapravitelný lupič stanul v pondělí před Krajským soudem v Brně. Zdeněk Kyněra má podle státního zástupce na kontě téměř třicet loupežných přepadení s celkovou škodou více než milión korun a dvě těžké újmy na zdraví k tomu. Zpravidla si troufal jen na osamocené ženy. Jednou dokonce vystřelil po ženě plynovou zbraní a zohavil ji obličej.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Kyněra se snažil zakrýt před fotografy svoji tvář.

Článek

Stalo se to loni na jaře při přepadení sázkové kanceláře v Brně. Kyněra podle žalobce zmáčkl spoušť plynové pistole a z bezprostřední blízkosti vypálil do obličeje zaměstnankyně provozovny. Žena útok přežila se zohaveným obličejem.

„Bylo to zkratkovité jednání,“ říkal ve své výpovědi Kyněra, který donutil vyděšenou pracovnici sázkové kanceláře, aby mu vydala z trezoru 22 900 korun.

„Další žena utrpěla po přepadení posttraumatickou stresovou poruchu,“ dodal žalobce.

Policisté ho našli schovaného v domě

Kyněrovou specialitou byly podle obžaloby sázkové kanceláře, ale nepohrdl ani benzínkou nebo sexshopem. Jeho rajónem byla celá republika, nakonec byl ale v roce 2007 dopaden v Pelhřimově.

„Po přepadení v Pelhřimově se utíkal schovat do blízkého domu, ale byl policisty vypátrán a zdržen,“ upřesnil státní zástupce.

Před soudem vypovídaly v pondělí povětšinou přepadené pracovnice sázkových kanceláří nebo směnáren.

„Odemkla jsem mříže a dveře do směnárny a než jsem je za sebou stačila zavřít, tak stál za mnou. Měl v ruce zbraň a ať prý mu dám peníze. Neměl sebou ani tašku, tak jsem mu je dala do nějakého sáčku. Pak mě zamkl, na dveře pověsil cedulku z technických důvodů zavřeno a utekl,“ vypověděla jedna z přepadených žen.

Kyněra u soudu vystupoval velmi agilně, ostatně má už s justicí zkušenosti, v současné době si totiž odpykává čtyřletý trest za loupežné přepadení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám