Hlavní obsah

Odborníci: podmínka pro českého Fritzla je adekvátní

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejnost často kritizuje české soudy, že za mravnostní trestné činy udělují příliš nízké tresty. Souhlasí s ní i odborníci. V případu tyranského otce z Ostravy Josefa Šablatůry, který znásilňoval svoji dceru, se ale shodují, že soud nemohl postupovat jinak. Podmínka pro "českého Fritzla" je podle nich adekvátní.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Šablatůra odešel s podmínkou. Znásilňování a zneužívání dcery soud považuje za dávno promlčené.

Článek

Ostravský soud Josefa Šablatůru, který zneužíval a znásilňoval svoji dceru Ludmilu od roku 1983, kdy jí bylo šestnáct let, až do nedávné doby, potrestal podmínkou v pátek.

Vzhledem k promlčecí lhůtě už totiž soud nemohl přihlížet ke starším případům znásilnění dcery a musel tak posuzovat pouze jejich pozdější dobrovolný styk. V té době byla už dcera dospělá.

Šablatůra tak vyvázl pouze s podmínkou za jediný prokázaný, ale dobrovolný styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

„Těžko lze trestat vězením dva dospělé lidi, kteří spolu mají dobrovolně styk,“ řekl Právu sexuolog Petr Weiss. Podle něj je podmínečný trest v obdobných případech obvyklý.

Obdobně se vyjádřila také šéfka mravnostního oddělení pražské policie Alena Kolářová. „Takovému rozhodnutí se nedá nic vytknout,“ uvedla.

Soudy postupují nejednotně, stěžují si experti

Jedním dechem ale dodává, že zákony zneužívání příliš neřeší a když, tak jsou málo vymáhány.

„Legislativa je dostatečná, ale soudy při svém rozhodování těch možnosti, které jim zákon dává, příliš nevyužívají. “Podle ní se u nás často rozhoduje spíše ve prospěch pachatele než oběti.

Petr Weiss zase upozorňuje, že rozhodování soudů je v těchto případech nejednotné.

„Například sbormistr Kulínský dostal ve známém případě zneužívání desítek dívek podmínku, ale dělal jsem posudek na člověka, který dostal za jediný takový skutek osm let natvrdo,“ poznamenal sexuolog.

Advokát: stíhaná by měla být i dcera

Na trestný čin soulože mezi příbuznými přitom zákon pamatuje maximální sazbou dvou let odnětí svobody, ale pokud nejde o recidivistu, soudy zpravidla udělují podmínku.

V případě Josefa Šablatůry nemohl soudce podle advokáta Josefa Lžičaře vzít v potaz žádnou přitěžující okolnost. „Znásilnění již bylo promlčeno, takže soud to nesmí vůbec brát v potaz,“ poznamenal.

Výpočet promlčecí lhůty provedl podle něj soud zřejmě správně. „Aby se ho promlčení netýkalo, muselo by být prokázané, že se během promlčecí lhůty dopouštěl stejného, popřípadě ještě závažného skutku. To ale pro tento případ neplatí, protože dobrovolný styk mezi příbuznými je mnohem méně závažný než znásilnění, a proto nemá na počítání promlčecí doby žádný vliv,“ vysvětlil Právu Lžičař.

Dodal, že paradoxně by měla být stejně jako Šablatůra stíhána i jeho dcera. „Trestný čin soulože mezi příbuznými počítá vždy se dvěma pachateli a státní zástupce má povinnost stíhat všechny trestné činy, o kterých se dozví,“ upozornil advokát.

V případě Šablatůry podle Ivany Spoustové z neziskové organizace proFem, zabývající se násilím na ženách, selhaly především úřady ještě před tím, než se celá věc připomínající otřesný případ Josefa Fritzla z Rakouska dostala na světlo.

„Soud už s tím vlastně nemohl nic dělat, ale jsem přesvědčená, že se v minulosti musely projevit různé indicie, které by ukazovaly na to, že v rodině něco není v pořádku,“ uvedla Spoustová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám