Hlavní obsah

Mladá žena měla nakrást knihy téměř za půl miliónu

Právo, pko
BRNO

V rukou brněnských policistů skončila sedmadvacetiletá žena, která platila nejméně rok a půl za fantóma brněnských knihkupectví. Zlodějka s velkou sportovní taškou přes rameno pravidelně navštěvovala nejčastěji obchodní centra, kde se vždy nenápadně přitočila k regálům s knihami.

Článek

Když se ujistila, že ji nikdo nepozoruje, otevřela takřka bezednou tašku a rychle do ní naházela co nejvíce titulů, aniž by nějak rozlišovala mezi klasiky světové prózy nebo kuchařkami pro začátečníky. Z lupu utíkala rovnou do antikvariátu, kde za třetinovou cenu nakradené knihy prodávala.

Klec spadla před několika dny. Žena se právě chystala s naditou taškou odejít z obchodního domu na ulici Dornych, ale byla zadržena u houkajícího bezpečnostního rámu.

"Když mladá žena už v kanceláři vedoucího odkryla obsah tašky, vysypalo se nejméně třicet knih. Škoda se vyhoupla přes deset tisíc, ale jak se později ukázalo, nebyla konečná. Nezaměstnaná žena, která si občas přivydělávala brigádami, způsobila za rok a půl své činnosti obchodním řetězcům škodu nejméně za čtyři sta tisíc korun,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Hrozí jí až tři roky vězení

Na policii zlodějka vysvětlovala, že ke krádežím ji dohnala tíživá finanční situace. Četnost jejích návštěv byla podezřelá i pracovníkům antikvariátů.

"Když se výkupci v antikvariátech zajímali o to, kde nemalé množství úplně nových knih neustále bere, obelhala je tím, že její otec vlastní distribuční firmu a ona takto prodává zbylé knihy. V průběhu zlodějských výletů do knihkupectví byla při krádežích i několikrát přistižena. Okamžitě nasadila nevinný obličej a s ostudou zaplatila pokutu,“ dodal mluvčí s tím, že ženě nyní za trestný čin krádeže hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám