Hlavní obsah

Vandalové poškodili v Olomouci památku UNESCO

Právo, Miloslav Hradil
OLOMOUC

Zatím neznámí vandalové poškodili v noci na pátek na Horním náměstí v centru Olomouce několik pískovcových skulptur Sloupu Nejsvětější Trojice, který je od roku 2000 zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Poničena byla část artefaktů ve spodní části památky. Podle olomouckého magistrátu vznikla škoda za zhruba sto tisíc korun.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v centru Olomouce

Článek

"Na jednom sloupku u vstupu do kaple odlomili vandalové celou vázu s plamínkem, další uvolnili,“ řekl Právu v pátek mluvčí radnice Ivan Rašťák.

"Poškozeny byly také dva pozlacené plameny, které byly součástí váz a dva další podobné plameny byly odcizeny,“ doplnila olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

:. Na místě poničených váz zůstaly jen kovové dříky.foto: Právo/Miloslav Hradil

Kamerový záznam chybí

"V 8 hodin ráno nás kontaktoval občan, že si všiml, že na památce chybí artefakty. Věc jsme předali republikové policii,“ sdělila Právu v pátek mluvčí olomoucké městské policie Lenka Prošková.

Policisté nyní podle Dolejšové prověřují záznamy z bezpečnostních kamer, příliš se na ně však zřejmě spoléhat nemohou. "Kamerový záznam z té chvíle, kdy mělo dojít k poškození, nemáme. Kamera, která snímá část sloupu byla totiž byla otočena do přilehlé Riegerovy ulice, kde došlo k rvačce,“ poznamenala Prošková.

Vandalové poškodili památku už potřetí

"Od zrestaurování sloupu v roce 2001 evidujeme třetí poškození nejvýznamnějšího olomouckého barokního sousoší. Loni došlo k neúmyslnému vytržení železného řetězu z jednoho ze sloupků, asi rok před tím jsme zaznamenali drobné poškození jedné ze svící,“ konstatoval Rašťák.

Přes 31 metrů vysoký Sloup Nejsvětější Trojice, byl vytvořený v letech 1716 až 1754 ve stylu „olomouckého baroka.“ Jde o největší barokní stavbu svého druhu na světě. Je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner.

"Jde o smutný projev primitivismu, kulturně historickou škodu barokní dílo zapsané na seznamu památek UNESCO neutrpělo,“ doplnil František Chupík z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Policie nyní hledá i svědky poškození památky. "Pokud se někdo z občanů pohyboval v době přibližně od půlnoci do pěti hodin nad ránem v jejím okolí a zaregistroval cokoliv, co by policistům pomohlo s dopadením pachatele, obraťte se, prosím, s poznatkem na nejbližší policejní služebnu, případně policisty kontaktuje prostřednictvím linky 158,“ vyzvala Dolejšová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám