Hlavní obsah

Policie obvinila konkurzního správce z podvodu za sto miliónů

Právo, ČTK, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHRUDIM

Správce konkurzní podstaty firmy Transporta Chrudim Jaroslava Wimmera obvinili policisté ze stomiliónového podvodu. Ještě během čtvrtka by měl královehradecký okresní soud rozhodnout o případném uvalení vazby. O případu informovala Lenka Burýšková z východočeské policejní správy.

Článek

„Obviněný muž jako správce konkurzní podstaty společnosti Transporta Chrudim a.s., která je v konkurzu, měl v rozmezí let 2003 až 2005 v několika případech převést finanční prostředky z majetku konkurzní podstaty uvedené společnosti na účty různých společností v České republice. Jednalo se o finanční částku ve výši 110 milionů korun,“ informovala policejní komisařka Lenka Burýšková.

Kde peníze skončily, policisté vyšetřují. Pokud se Wimmerova vina prokáže, hrozí mu za podvod vězení od pěti do 12 let.

„Muže podezíráme, že se jednání dopustil v rozporu se zákonem a byla poškozena společnost Transporta. Kde finanční prostředky skončily, je předmětem vyšetřování. Policie v této souvislosti podala podnět na návrh na vazbu, státní zástupce jej akceptoval a dnes se bude rozhodovat o jejím případném uvalení u Okresního soudu v Hradci Králové,“ řekl Právu ve středu odpoledne vyšetřovatel případu.

Rozkradená Transporta

Firma Transporta je podle obchodního rejstříku v konkurzu od roku 1999, jejím konkurzním správcem je Wimmer. Jeho působení v podniku si už dříve vysloužilo silnou kritiku.

Wimmer například prodal silnice v areálu Transporty královéhradecké společnosti Onivon, která později začala vyžadovat placení mýtného od firem, které v lokalitě sídlí.

Situaci musela zachraňovat chrudimská radnice a za mnohonásobně vyšší cenu komunikace odkoupit nebo směnit za jiné pozemky, aby měla přístup ke své průmyslové zóně Západ v sousedství.

Společnosti Onivon také Wimmer prodal energetickou soustavu v areálu Transporty, takže firma ovládá životně důležité dodávky pro mnoho dalších subjektů, které tam působí.

Transporta Chrudim byla před krachem významným výrobcem pásových dopravníků pro uhelné doly, zakladačů pro velkosklady či lanovek a výtahů. Podnik zaměstnával osm tisíc lidí.

Dnes v areálu Transporty sídlí desítky soukromých firem. které mají pronajaty výrobní nebo obchodní prostory, bývalou administrativní budovu transporty například využívá jako své informační a školicí centrum jeden z největších mobilních operátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám