Hlavní obsah

Výměnu skel na semaforech musí výtvarník uhradit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražskému výtvarníkovi Davidu Brudňákovi uložil ve středu Obvodní soud pro Prahu 7 pokutu 60 tisíc korun. Před rokem v dubnu vyměnil v metropoli skla na padesáti semaforech pro chodce za šablony s postavičkami v komických a lehce vulgárních situacích.

Foto: ČTK

Pražský výtvarník David Brudňák (vpravo), vlevo je Brudňákův obhájce.

Článek

Kromě pokuty musí muž také uhradit způsobenou škodu. Tu město podle soudního spisu vyčíslilo na přibližně 82 tisíc korun. Náhradním trestem bude pro muže jeden měsíc vězení.

Muž byl obžalován z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení a poškozování cizí věci, podle soudu se dopustil jen poškozování cizí věci. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat k pražskému městskému soudu.

Umělec vystupuje pod jménem Roman Týc. U soudu se mino jiné řešilo, zda je souzen správný člověk. Podle Brudňákova právníka se nepodařilo zcela prokázat, že Týc a Brudňák jsou tatáž osoba.

Třiatřicetiletý Brudňák patří mezi zakládající členy umělecké skupiny Ztohoven. Na semaforech se po jeho údajném zásahu objevili například beznohý muž, žena v sukni či oběšenec. Výtvarník čin vysvětlil tím, že jen pomohl panáčkům ze svěrací kazajky a uvolnit se.

Podle policie mohl umělec svým činem ohrozit hromadnou dopravu. Původně ho navrhovala obžalovat také z krádeže, protože si prý původní skla ze semaforů nechal. Žalobce ale jeho čin překvalifikoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám