Hlavní obsah

Znalci podpořili v kauze mrtvého novorozence třebíčské lékaře

Právo, pch
TŘEBÍČ

Nemocnice Třebíč uzavřela v těchto dnech případ smrti novorozence z počátku letošního února. Výrok soudních znalců potvrdil nevinu lékařů, což uvedl ředitel zařízení Petr Mayer. Policisté zatím na definitivní tečku čekají, výsledky expertíz k nim ještě nedorazily.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Třebíčská nemocnice je držitelem certifikátu kvality.

Článek

Třídenní chlapeček, jehož otec nejdřív podal trestní oznámení na nemocnici kvůli smrti dítěte a později i kvůli podezření na záměnu těla, zemřel letos 4. února. Podle znalců z oboru soudního lékařství to bylo v důsledku vrozené metabolické vady. Ta zapříčinila postupné selhání orgánů.

„Nepotvrdily se tak informace o pochybení zdravotnického personálu během ošetření novorozence, kterému byla poskytnuta maximální a erudovaná péče celého zdravotnického zařízení,“ zdůraznil Petr Mayer.

Jak Právu sdělil Stanislav Rampír z okresního ředitelství Policie ČR Třebíč, případ zatím po policejní linii uzavřen není. „Čeká se na výsledky expertíz,“ poznamenal s tím, že každá z institucí se obrátila na jiné odborníky.

Otec chlapce podal trestní oznámení na nemocnici bezprostředně po úmrtí novorozence. Krátce poté povolal k asistenci policii i do jihlavského krematoria, kde vyjádřil podezření ze záměny tělíčka mrtvého. To krátce poté vyloučily testy DNA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám