Hlavní obsah

Zločinci chtěli hodit vraždu na krk nepohodlnému kriminalistovi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Tachovský kriminalista Jaromír Ditrych znepříjemnil život řadě zločinců. Dva z nich se mu za to chtěli pomstít. Miroslav Janeček a Jiří Morávek se podle tachovského státního zástupce na Ditrycha domluvili v úmyslu mu přivodit trestní stíhání.

Článek

„Vymysleli to tak, že Morávek sdělí inspekci ministra vnitra, že po něm Ditrych požaduje vraždu své manželky a to tím způsobem, že ji srazí autem. Inspekce se tím skutečně začala zabývat ,“ uvedl v úterý žalobce Jakub Kubias při soudním jednání u Okresního soudu v Tachově.

Morávek s Janečkem jsou stíhaní za křivé obvinění. K soudu dorazil pouze recidivista Morávek, Janeček je v současné době ve výkonu trestu v Německu.

Morávek při výslechu soudu zásadně změnil svoji roli v případu. Vzal všechno na sebe, přičemž původně tvrdil, že Ditrycha jako policisty se chtěl zbavit právě Janeček.

„Potkal jsem opilého Ditrycha na pískovišti před domem. Byli jsme sousedé. Dali jsme se do řeči. Brečel, že se rozvádí a že mu jeho manželka bere kluka. Říkal, že by ji nejraději zabil. Zrovna ten den někoho srazilo auta na přechodu. Říkal, že takhle by měla skončit ona. V té opilosti mě o to požádal. Věděl jsem, že jsou to jen opilecký kecy ale napadlo mě, že bych to mohl proti němu použít . Byl jsem na něho naštvaný, protože na mě ušil něco, co jsem neudělal a já za to šel do vězení,“ vypovídal Morávek před soudem.

Podle svých slov se pak sešel s kamarádem Janečkem. „Řekl jsem mu o tom. Trochu jsem si to přikrášlil. On pak zařídil vyšetřování. To už jsme dostal strach, že to došlo příliš daleko a oznámení odvolal,“ pokračoval Morávek.

Od policie odešel

Dnes již bývalý policista Ditrych u soudu popsal zcela jinou verzi. „Přišel za mnou kolega, že vyslýchá v kanceláři Morávka jako svědka v nějaké trestní věci a že chce se mnou mluvit. Řekl mi, že je nucen ze strany Janečka a dalších policistů, aby vypovídal, že jsem si u něho objednal vraždu manželky. V první chvíli jsem na něho koukal jako blázen. Byl jsem v šoku a nevěřil mu. Jako důkaz mi ale přehrál zvukový záznam, který si prý tajně pořídil na schůzce s Janečkem a dalšími lidmi. Z té nahrávky, ze které jsem poznal také hlas policisty z útvaru pro boj s organizovaným zločinem a bývalého mého kolegu Václava Gabriela, bylo patrné, že se na mě něco chystá. Podal jsem proto trestní oznámení,“ prohlásil Ditrych, který krátce poté odešel od policie na vlastní žádost.

Zmiňovanou nahrávku soud přehrál. „Znám se s lidmi, co dělaj policajty. Chci aby si jim to přesně popsal. Vyslechnou tě jako utajenýho svědka. Ty vole, to bude rána, až půjde do vazby,“ zaznívá v jedné pasáži.

Nahrávka ale není souvislá. „Tehdejší šéf tachovské kriminálky Petřina mi dal svůj diktafon, abych z té pásky vymazal, co nechci aby někdo slyšel. ,“ řekl u soudu Morávek. Hlavní líčení bude pokračovat výpověďmi dalších svědků v červenci, kdy se dá očekávat rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám