Hlavní obsah

Falešný kriminalista skončil za katrem

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Detektivové pražské kriminálky v úterý odpoledne zadrželi v Petřínských sadech v Praze 1 šestadvacetiletého Rumuna, který se vydával za českého kriminalistu. "Byl vybaven zdařilým padělkem služebního průkazu Služby kriminální policie a vyšetřování," řekla v úterý Právu pražská policejní mluvčí Eva Brožová.

Článek

Průkaz rumunskému podvodníkovi sloužil k okrádání zahraničních turistů. Scénář byl jednoduchý. Pod záminkou vyšetřování trestné činnosti a pátrání po padělaných bankovkách si rumunský podvodník vyžádal od cizinců cestovní doklady a předložení finanční hotovosti, kterou z peněženek turistů v nestřeženém okamžiku ukradl a po zdvořilém poděkování zmizel.

Cílem jsou cizinci

"Odhalili jsme letos již pětašedesát podobných případů. A pachatele usvědčili a zadrželi. Tuto trestnou činnost dělají cizinci na cizincích. Hlavní okruh pachatelů pochází z balkánských zemí. Zaměřují se výhradně na turisty, se kterými hoří převážně anglicky. Čechům se vyhýbají. Naši občané se umí bránit. Požadují služební čísla, mobilem si totožnost průkazu ověřují. A hlavně by rozpoznali, že falešný kriminalista mluví špatně česky," odpověděl v úterý na dotazy Práva náměstek pražského policejního ředitele Zdeněk Janíček s tím, že uvedené podvody jsou vzhledem k vysoké návštěvnosti Prahy turisty prakticky specifickým problémem hlavního města.

Statistiky budou později

Počet okradených a podvedených cizinců falešnými kriminalisty v hlavním městě se letos výrazně snížil. "Na statistická vyjádření je sice brzy, ale mohu říci, že se tvrdý postup proti této dříve nám neznámé formě kriminality vyplatil. Falešní policisté z Balkánu se začali Praze vyhýbat a přesouvají se do jiných turisty vyhledávaných evropských velkoměst," poznamenal Janíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám