Hlavní obsah

Gynekolog, který podváděl s léky, půjde do vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

S nepořízenou odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně lékař Václav Jordán. Senát totiž zamítl jeho odvolání a gynekolog musí nastoupit za podvod a pokus ublížení na zdraví na 40 měsíců do vězení. Navíc soud potvrdil, že Jordán nesmí čtyři roky pracovat ve zdravotnictví.

Článek

Václav Jordán pracoval v jednom z brněnských lékařských zařízení. Na rodná čísla svých pacientů předepisoval v letech 2001 až 2002 drahý zahraniční preparát eloxatin na léčbu rakoviny. Léčiva si ale sám vyzvedával v lékárnách v České ulici a Kolišti v Brně. Svým pacientům, jejichž iniciály použil pro získání léku, ale přípravek nedával.

Léky odvážel do lesů na Svitavsko, kde je ukrýval. Pojišťovny tím připravil o téměř tři milióny korun. Tím ale činorodost lékaře nekončila. Jordán-gynekolog se totiž s oblibou měnil v Jordána-onkologa, přestože pracoval na onkologické ambulanci pouze jako lékař ve výcviku pod vedením vedoucí lékařky.

„Podával lék eloxatin svým pacientům, i když byl určen pro jinou léčbu. Navíc věděl, že léčbu provádí nesprávně a že pacientům může poškodit zdraví,“ uvedla soudkyně Světlana Bartošová. Lékařův obhájce tvrdil, že jeho mandant je nevinný.

„Nebylo prokázáno, že s léky, které získal, nějak nakládal ve svůj prospěch,“ tvrdil advokát.

„Rakovina je velice komplikovaná nemoc a podle názoru soudu neměl Jordán takové znalosti, aby si mohl dovolit experimentovat s léky na svých pacientech. Proto nepřichází v úvahu udělit nižší trest,“ uvedl ale v odůvodnění verdiktu předseda senátu Jiří Šoukal.

Kauzu bude ale zřejmě řešit ještě Nejvyšší soud, Jordán se totiž proti verdiktu nejspíš odvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám