Hlavní obsah

Za brutální vraždu bývalé kolegyně dostal téměř 15 let

Právo, Novinky, ČTK, jfk, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze odsoudil v úterý Petra Hanuše ke 14 rokům, sedmi měsícům a 25 dnům vězení. Muž brutálně zavraždil svou bývalou kolegyni poté, co ji dříve obtěžoval a často jí vyhrožoval. Vrchní soud tak o čtyři měsíce zmírnil dřívější verdikt soudu nižší instance.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Hanuš u soudu

Článek

Soud svým úterním verdiktem částečně zrušil dubnový rozsudek městského soudu, který poslal Hanuše do vězení na 15 let. Hanuš se tehdy proti výši trestu odvolal. Vrchní soud odmítl dovolání státního zástupce, který žádal pro Hanuše výjimečný trest.

Městský soud v Praze v dubnovém rozsudku opomněl zohlednit, že Hanuš má už z dřívějška uložen trest 125 dnů vězení za obtěžování oběti. Aby mohl být odsouzen k maximální sazbě 15 let, musel Vrchní soud trest o 125 dnů zkrátit.

Uříznutím větve se chtěl odreagovat

Případ vzbudil velkou pozornost, jelikož Hanuš v minulých letech ženu obtěžoval a často jí vyhrožoval.

Podle soudkyně Jaroslavy Maternové se dopustil vysoce společensky nebezpečného jednání, kterého navíc dostatečně nelituje. Hanuš tvrdí, že jednal v afektu, oběť se podle něj zranila sama pádem na schody.

Vražednou zbraň měl vlastně náhodou, protože uříznutím větve se chtěl odreagovat. Podle advokáta Hanuše zváží vrah dovolání k nejvyššímu soudu.

Tělo našla matka před domem

Bývalou spolupracovnici zabil Hanuš v polovině loňského července v Praze-Malešicích. Ženu ubil větví ve tvaru basebalové pálky. Před vchodem domu našla tělo třiadvacetileté ženy její matka, když jí šla naproti. Muž se druhý den sám přihlásil na policii a k vraždě se přiznal.

Hanuš pracoval v roce 2005 na pražském letišti. Mladá žena mu chtěla pomoci, aby zapadl do kolektivu a pozvala ho na výlet s kolegy. Od té doby ji muž začal pronásledovat.

Nepřestal ani poté, co byl odsouzen ke 200 hodinám veřejných prací. Trest nevykonal, a proto měl jít na 125 dní do vězení. Bývalou kolegyni ale podle obžaloby zabil dřív, než do vězení nastoupil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám