Hlavní obsah

Expolicista se vyhýbal vězení, zatkli ho v budově soudu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes již bývalý policista z pražské pořádkové jednotky Josef Vavrica je od pondělí za mřížemi mezi zločinci, které tam sám kdysi posílal. Několik měsíců se vyhýbal nástupu do výkonu trestu za vloupání do stavebnin, kde společně s dalším policistou Davidem Hásem ukradli materiál za stovky tisíc korun. Vavrica byl zatčen v budově klatovského soudu, kam si přišel pro rozsudek odvolacího soudu.

Článek

„Řekl jsem mu, ať počká na chodbě, že mu rozsudek připravím. Protože byl v databázi hledaných osob, zavolal jsem policisty. Ti ho zadrželi a převezli do věznice,“ řekl Právu soudce Jaromír Veselý.

Za krádež oba policisty loni v listopadu potrestal Krajský soud v Plzni dvaceti měsíci nepodmíněně. Na výzvu k nástupu do vězení ale nereagovali. Proto na ně soud vydal příkaz k vypátrání a dodání do výkonu trestu. Bývalého příslušníka cizinecké policie v Debrníku u Železné Rudy Háse zatkli jeho kolegové v březnu na zimním stadiónu v Klatovech a eskortovali ho do věznice v Plzni na Borech.

Pátrání po Vavricovi bylo neúspěšné. Horkou stopu měli policisté během uplynulého víkendu, když zaregistrovali Vavricův automobil zaparkovaný před domem jeho přítelkyně ve Staňkově na Domažlicku. Zadržet se jim ho ale nepodařilo. Úspěšní byli až včera. „Zatčení v soudní budově proběhlo v klidu,“ uvedl klatovský policejní ředitel Jan Myslivec.

Hás s Vavricou před třemi lety jako policisté vykradli sklad stavebnin v Klatovech. Vzali radiátory, střešní okna, okapy, pilníky, šroubováky a další věci v hodnotě několika set tisíc korun. Část lupu u nich našli při prohlídkách detektivové z Inspekce ministra vnitra.

Za krádež je soud potrestal dvaceti měsíci odnětí svobody ve věznici s dozorem. Původně dostali u okresního soudu tresty podmíněné, odvolací soud jim ale trest změnil na nepodmíněný s odůvodněním, že se trestného činu se dopustili jako policisté, což je okolnost výrazně zvyšující společenskou nebezpečnost.

Pomohla náhoda

Na případ přišli kriminalisté náhodou při vyšetřování jiné trestné činnosti. David Hás tehdy přišel za svým policejním kolegou Petrem Kohanem z Klatov. Nabízel mu údajně sto tisíc korun za vraždu. Kohan případ oznámil Inspekci ministra vnitra. Ta Davida Háse začala sledovat, včetně jeho telefonů.

Petr Kohan sice své tvrzení později odvolal, ale kriminalisté mezitím z odposlechů přišli na krádež. Tu policisté provedli v noci z 1. na 2. června 2005. Přijeli ke skladu stavebnin v Klatovech, přeštípli zámky a ukradli věci, které mohli lehce prodat. Pak je odvezli ze skladu vypůjčenou dodávkou. Část věcí našli kriminalisté u Háse ve stodole.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté půjdou za krádež do vězení

Když loni v říjnu policisté David Hás a Josef Vavrica odcházeli od klatovského soudu s podmíněnými tresty za krádež, cítili křivdu. S rozsudkem nesouhlasili...

Výběr článků

Načítám