Hlavní obsah

Syn ministra Římana půjde k soudu za pobodání spolužáka

Právo, rav
PRAHA
Aktualizováno

Syn ministra průmyslu a obchodu Martina Římana Václav (20) stane v druhé polovině června před Obvodním soudem pro Prahu 3. Podle obžaloby totiž na konci února pobodal jednoho studenta na vysokoškolské koleji v Praze na Žižkově. Teď mu hrozí až osm let vězení.

Článek

„Obžalobu za pokus o těžkou újmu na zdraví jsme na obviněného podali na konci dubna a v červnu začne soud,“ řekl v pondělí Právu šéf státního zastupitelství v Praze 3 Petr Cibulka.

Podle informací Práva Václav Říman, který studuje Vysokou školu ekonomickou (VŠE) v Praze , v osudný den oslavoval s dalšími studenty na pokoji. Spolubydlící z vedlejších pokojů si ale začali stěžovat na přílišný hluk a rozhodli se zjednat pořádek. Strhla se však hádka a nakonec i rvačka, která skončila pobodáním jednoho ze studentů.

„Problém skutečně nastal kvůli hluku a obviněný Říman byl tím, kdo byl napomínán. Byl u něj po incidentu zjištěn i alkohol. Skutek je posuzován jako pokus o těžké ublížení na zdraví, protože tam byla reálná hrozba, že tím bodnutím k újmě mohlo dojít, ale naštěstí k ní nedošlo,“ podotkl Cibulka s tím, že poškozený nakonec vyvázl z celé události bez vážného zranění. Podle Cibulky nebyl prokázán úmysl usmrtit poškozeného.

Žalobce rovněž odmítl spekulace, že by útočnou zbraní v Římanově ruce byla jen rybička, jak se v médiích spekulovalo. „Šlo o zavírací nůž větší velikosti než rybička,“ doplnil žalobce. Na případ upozornil Deník.

„Za svým synem stojím. Šlo o nešťastnou událost, ke které došlo po napadení v jeho pokoji. Václav nikdy nebyl problémové dítě,“ sdělil Právu k celé události ministr Říman s tím, že synovo počínání považuje za sebeobranu. Vedení VŠE podle jejího mluvčího respektuje u Římana presumpci neviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám