Hlavní obsah

Boj o unesenou Terezku tento týden vrcholí

Právo, Jindra Pašková
PLZEŇ/BRNO

O tom, zda se šestiletá Terezka ze Žákavy vrátí z Austrálie, kam ji bez vědomí matky odvezl její novozélandský otec Rodney William Cowie, do českého domova, má soud v Sydney rozhodnout 21. května. "Věřím, že australský soud rozhodne podle svých možností spravedlivě," řekla Právu ředitelka Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí Lenka Pavlová.

Článek

"Soud bude řešit pouze momentální stav, kdo z rodičů získá dítě do péče. Původní rozhodnutí australského soudu, kterým v roce 2006 získala dítě do péče matka, je samostatnou a zřejmě další soudní záležitostí,“ informoval právní zástupce rodiny Filip Santini.

Matka holčičky Nicol Vichnarová se do Austrálie vydala na vlastní pěst. Soud, který na místě požádala o pomoc, 17. dubna rozhodl, že do 21. 5. zůstane dítě v péči matky, ale Cowie jej může vídat a v péči o něj se střídat.

Tereza nese situaci těžce, otec ji uplácí zmrzlinou

Podle Santiniho nese ale holčička střídavou péči velmi těžce, má psychické problémy i fyzické potíže. "Cowie se ji snaží získat na svoji stranu. Uplácí ji spoustou zmrzliny a čokolády. Může zanedbávat hygienu a nemá žádné povinnosti,“ uvedl s tím, že dítě má v Austrálii také fyzické problémy. "Je pořád poštípaná a pokousaná od hmyzu, má boláky a vřídky a její stav si žádá lékařské ošetření,“ přiblížil právní zástupce.

Jak Právu sdělila Lenka Pavlová, brněnský úřad připravil pro australské soudce všechny potřebné listiny a prohlášení potřebné k soudnímu procesu. "Jsme v kontaktu s australskými úřady na federální i státní úrovni a spolupracujeme při tom jak s českým ministerstvem zahraničních věcí, tak s ministerstvem spravedlnosti,“ řekla Pavlová. Kontakt Terezčiny matky s úřadem se podle ní nezlepšil, úřad o ní mnoho neví.

Reklama

Související témata:

Související články

Šestiletou Terezu odvezl otec do Austrálie

Šestiletá Charlie Tereza Vichnarová ze Žakavé na Plzeňsku je od pondělí v Austrálii, kam ji odvezl její otec, Novozélanďan Rodney Wiliam Cowie. Informovala...

Výběr článků

Načítám