Hlavní obsah

Provazochodec Berousek po pádu z lana zemřel

Právo, ČTK, jog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN/OSTRAVA
Aktualizováno

Na Moravské pouti Rádia Čas v Novém Jičíně se v sobotu okolo sedmnácté hodiny vážně zranil provazochodec Manuel Berousek alias Berondini, který navíc při pádu zřejmě vyrovnávací tyčí ublížil sedmileté dívce. Jednačtyřicetiletý muž spadl přímo na hlavu z více než pětimetrové výšky při jízdě na kole po laně, a to bez jakéhokoliv jištění. V nemocnici svým vážným poraněním podlehl.

Článek

Akrobat předváděl své umění na Moravské pouti Rádia Čas v areálu novojičínské tělovýchovné jednoty. První číslo mělo u diváků velký úspěch. Po hudební přestávce Berousek na lano vyjel na kole, a opět bez jakéhokoliv jištění. „Najednou se lano prověsilo a akrobat se zřítil. Byla to otázka sekundy. Všichni ztichli a seběhli se k němu,“ popsal tragické okamžiky jeden z prodejců na pouti.

Po dopadu byl hned v bezvědomí

Muž nekontrolovatelně dopadl hlavou na betonový povrch, ještě v neděli tam zůstala velká krvavá skvrna.

"Po dopadu byl ihned v bezvědomí. Lékaři museli provést intubaci dýchacích cest a připojit postiženého na umělou plicní ventilaci,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Následovala urychlená přeprava vrtulníkem do fakultní nemocnice. Tam však byli lékaři bezmocní.

"Pacient měl poranění, které nebylo slučitelné se životem,“ konstatoval mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Stav zraněné dívky je stabilizovaný

Navíc asi pětimetrová kovová vyvažovací tyč při pádu zranila přihlížející sedmiletou Martinu. U atrakce byla se starší sestrou, rodiče seděli na lavičce o kus dále.

"S holkami přišel nějaký pořadatel, Martina plakala a měla na hlavě velkou bouli,“ popsala matka Andrea Návratová z Kujav na Novojičínsku. Po prvotním ošetření zraněnou dívku odvezla sanitka do novojičínské nemocnice.

:. Sedmiletá Martina zraněná při smrtelném pádu akrobata Manuela Berouskafoto: Právo/Josef Gabzdyl

"Lékaři řekli, že má frakturu lebky. Spala však dobře a už si na bolest nestěžuje,“ oddychla si matka. Podle mluvčí novojičínské nemocnice Simony Součkové je dívka ve stabilizovaném stavu.

Policisté vyšetřují okolnosti tragédie

Okolnostmi případu se zabývají policisté. "Zkoumají příčiny neštěstí a prověřují také zařízení, po němž se artista přepravoval,“ sdělila novojičínská policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková.

Pořádající Rádio Čas chce rodině dívenky i pozůstalým akrobata pomoci i finančně. "Je nám to moc líto,“ uvedla Renata Červená z rádia s tím, že Berousek s nimi spolupracoval na základě uzavřené smlouvy. "V ní je specifikována realizace vystoupení včetně technického zajištění, které si umělec dle smlouvy zajišťuje sám.“ Jak dodala, dívenka stála za ochranným pásmem, kde se žádné nebezpečí nepředpokládalo.

Manueli Berouskovi:
Sám se prezentoval jako jediný provazochodec a artista na stožáru v České republice. "Jsem posledním pokračovatelem slavné rodinné tradice Berousků, která trvá již sto roků,“ stojí v jeho v prezentaci. Berondini vystupoval v zábavných parcích, cirkusech a varieté, ale také ve filmech, reklamách a v několika televizních pořadech. Své artistické schopnosti předváděl například ve filmech Nejasná zpráva o konci světa nebo Frankensteinova teta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám