Hlavní obsah

Sraz pravicových radikálů v Mostě levicoví extremisté nenarušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Bez incidentů se zatím obešla vzpomínková akce na 200 pravicových radikálů, kteří se dnes v poledne sjeli do Mostu. Připomínají si deváté výročí násilné smrti jejich kamaráda Miloše Reha, k jehož mosteckému hrobu je hodinu po poledni odvezli přistavené autobusy. Na pořádek dohlíží na 100 policistů. Obávají se, že se s neonacisty střetnou levicoví extremisté, dosud se však neobjevili.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Pochod neonacistů se doposud obešel bez výtržností.

Článek

Neonacisté se z Mostu přesunuli do Litvínova. Zapálí svíčky u místního autobusového nádraží, kde Reho zemřel na následky bodných ran při rvačce. Poté se vydají na centrální náměstí Míru. Pochod radnice zakázala, ústecký krajský soud však rozhodnutí města zrušil.

Klidný průběh zajišťují pořádkové jednotky severočeské policejní správy, dopravní policisté, kriminalisté, psovodi, jízdní policie a také osádka policejního vrtulníku. Zapojili se i policisté z antikonfliktních týmů.

:. Neonacisté v poklidu vzpomínají na zemřelého Reha. foto: ČTK/Jan Sokol

Před rokem při této akci najel v Mostě šestadvacetiletý Jaroslav Banset, příznivec pravicových extremistů, do skupiny mladých levicových radikálů. Dvě dívky zranil, z toho jednu vážně. Při útěku z místa incidentu navíc vytlačoval i policejní vůz. Za to jej mostecký soud poslal letos v březnu na tři roky do věznice s ostrahou.

Devatenáctiletý Reho byl 16. května 1999 časně ráno nalezen v areálu litvínovského nádraží s těžkým bodným zraněním, jemuž později podlehl. Pachatele, který Reha pobodal, policie dopadla. V únoru 2000 ho Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za ublížení na zdraví s následkem smrti na deset let do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám