Hlavní obsah

Barková není kuplířka, rozhodla policie

– PRAHA
Právo, Petr Blahuš

Podnikatelka Libuše Barková může o něco klidněji spát. Pražská policie před několika měsíci v tichosti uložila ad akta anonymní udání, ve kterém byla bývalá přítelkyně manželky expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) nařčena z kuplířství. Dozorující státní zastupitelství postup policie schválilo.

Článek

Neznámý člověk poslal svoje udání v červnu 2006 přímo na Nejvyšší státní zastupitelství. Tvrdil v něm, že Barková z chodu nevěstince ve svém nuselském domě profitovala.

„Věc byla uložena, protože se během prověřování nezjistilo, že by byl spáchán nějaký trestný čin,“ potvrdil Právu tiskový mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Stalo se tak na přelomu roku 2007 a 2008.

Policie se tak trestním oznámením zabývala více než rok. Mimo jiné zjišťovala na katastru nemovitostí, v jakém právním postavení vůči nuselskému nevěstinci Barková coby majitelka domu je.

Barkové advokát Josef Lžičař Právu řekl, že pokud policie věc odložila už v tomto stadiu, svědčí to o tom, že důkazy proti jeho klientce byly velmi slabé.

„Rozhodnutí je to naprosto správné. Ukázalo se, že nelze prokázat ani pouhé podezření,“ řekl Lžičař s tím, že pokud by se objevila byť jen slabá možnost Barkovou stíhat, policie by si to vzhledem k její osobě a atmosféře kolem ní panující nenechala ujít.

Udavač zůstává neznámý

Zároveň nevyloučil, že když nevyšel tento způsob kriminalizace jeho klientky, objeví se brzy další. „Nevíme dne ani hodiny. Plivnout jedovatou slinu je v tomto státě, kde lidská čest stojí tak nízko, velmi jednoduché. Prokázat vinu je ovšem mnohem horší,“ dodal Lžičař.

Policii se totiž nepodařilo nalézt ani záhadného udavače. „Zjišťovali jsme, zda existuje nějaký člověk toho jména. Bez úspěchu,“ dodal Bernášek.

Podnikatelka se celou dobu hájila tím, že udání je nesmysl a dům v pražských Nuslích, kde sídlil i nevěstinec Escade, pouze pronajímala a s chodem podniku neměla nic společného.

Podle ní měla policie na prokázání její viny enormní zájem. „Snažili se mě dotlačit k tomu, že jsem se kuplířství dopustila už tím, že jsem ty prostory vůbec pronajala, a tím mě dostat,“ popsala Barková.

Reklama

Související články

Barková dostala za pojistné podvody pět let

Pražský městský soud v úterý odsoudil podnikatelku a blízkou přítelkyni rodiny expremiéra Stanislava Grosse Libuši Barkovou na pět let vězení za miliónové...

Anonym o Barkové dal soudu redaktor Respektu

Anonymní dopis s neověřenými informacemi, který podle předsedy senátu pražského městského soudu Luboše Vlasáka přispěl ve středu k uvalení vazby na Libuši...

Výběr článků

Načítám