Hlavní obsah

Policie stíhá učně, který zapálil spolužáka

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Hrátky s ohněm mohou přivést šestnáctiletého žáka Středního odborného učiliště v Blovicích na jižním Plzeňsku až do vězení. V polovině března během praktického vyučování zapálil o rok staršího spolužáka, který na sebe nešťastnou náhodou zvrhl kelímek s benzínem.

Článek

Policie učňovi nyní sdělila obvinění pro trestný čin ublížení na zdraví s následkem těžké újmy. Jeho kamarád budeme mít trvalé zdravotní následky.

"Policie zahájila stíhání pro úmyslný trestný čin,“ potvrdil ve středu na dotaz Práva šéf Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Zdeněk Slepička. Bližší informace k trestnímu řízení však nechtěl s ohledem na věk obviněného sdělit. Za ublížení na zdraví mu jako mladistvému hrozí až čtyři roky vězení.

Tragické pošťuchování

Tragédii předcházelo pošťuchování trojice žáků. "Odehrálo se to v hodině odborného výcviku při odmašťování a čištění pojezdu soustruhu. První z hochů nanesl prstem na druhého malé množství benzínu a nabádal třetího spolužáka k tomu, ať jej zapálí. Ten tak učinil a došlo k malému vzplanutí, při kterém se nikomu nic nestalo. Chlapec, kterého se kamarádi pokusili z legrace zapálit, jim to chtěl vrátit. Škrtl ale v okamžiku, kdy na sebe jeden z jeho spolužáků nešťastnou náhodou zvrhl celý kelímek benzínu. Okamžitě na něm vzplály šaty,“ popsala drama Pavla Soukupová z policejního ředitelství Plzeň-jih.

Přestože z hocha spolužáci hořící oděv ihned strhali, utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně na dvaceti procentech těla, a to hlavně na obličeji, rukou a hrudi. Ještě dnes užívá tišící prášky proti bolesti a čeká ho několik plastických operací. Do školy ještě nechodí.

Ředitel školy s vyloučením počká

Ředitel učiliště Václav Bumbička zatím informaci o trestním stíhání žáka nemá. "Nikdo mě o tom neinformoval. Nejsem ale účastníkem řízení,“ uvedl šéf školy.

Na otázku, zda uvažuje o vyloučení stíhaného žáka ze školy, Bumbička řekl, že je to složitější. "Musím počkat, jak dopadne trestní řízení. Nikdo nemůže být potrestán dvakrát za stejný delikt. Kdybych ho potrestal vyloučením ze školy, mohlo by to být překážkou k případnému trestnímu postihu,“ vysvětlil Bumbička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám