Hlavní obsah

U krajského úřadu v Liberci explodovala tlaková láhev

Právo, Barbora Silná
LIBEREC
Aktualizováno

Ohlušující exploze překvapila ve středu před půl druhou odpoledne pracovníky budovy Libereckého kraje, pod jejichž okny v Náchodské ulici na stavbě pilířů pro rozšíření komunikace vybuchla tlaková láhev na korbě nákladního vozu Avie. Následně začal nákladní vůz hořet a hrozilo, že explodují ještě další tlakové láhve na korbě vozu. Nehoda se obešla bez zranění.

Foto: Barbora Silná, Právo

Záchranáři zasahují u výbuchu v Liberci.

Článek

Na místo proto okamžitě vyjelo několik hasičských vozů, které mají základnu asi kilometr daleko. Velitel zásahu zároveň nařídil, aby všichni zaměstnanci krajského úřadu, kteří mají okna směrem k místu nehody, opustili své kanceláře.

"Na místo vyjely tři jednotky,“ informovala Právo mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

:. Na místo výbuchu vyjely tři hasičské jednotky

Zdroj: Právo/Barbora Silná

Následně se hasiči dozvěděli od pracovníků svářečské firmy, které vůz patřil, že na korbě jsou čtyři třicetikilové tlakové svářecí láhve, pětilitrový kanistr s benzínem a ruční tlakový hasicí přístroj s oxidem uhličitým.

"Hasiči po příjezdu na místo uhasili požár během několika minut, pak vynesli a ochlazovali láhve. Asi po dvaceti minutách se mohli pracovníci opět vrátit do svých kanceláří, protože už nehrozilo žádné nebezpečí,“ popsala Michalíčková.

:. Na korbě auta vybuchla tlaková láhev.foto: Právo/Barbora Silná

V té době policisté regulovali provoz v dolním centru města, který je v této době i vzhledem k rušné stavební činnosti, velmi rušný. „O nehodě jsme se dozvěděli od hasičů krátce po půl druhé. Na místě jsme začali odklánět dopravu,“ zmínila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Také pracovníci v sídle Libereckého kraje situaci zvládli bez potíží. „Někteří zaměstnanci se lekli výbuchu a po výzvě hasičů odešli ze svých kanceláří, ale vše proběhlo bez problémů,“ řekl Právu mluvčí kraje Jiří Langer.

Požár podle vyšetřovatele hasičů vznikl ve chvíli, kdy při zapálení hořáku svářecí soupravy ke zpětnému šlehnutí, začaly hořet hadice a následně se roztrhla tlaková láhev a požár se rozšířil. Případ nyní bude posuzovat policie, zda se jednalo o nešťastnou náhodu anebo nedbalost. Při nehodě vznikla škoda asi za čtvrt miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám