Hlavní obsah

Za pokus zavraždit syny i sebe dostala žena šestiletý žalář

Právo, Novinky, Jiří Bednář, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Soud v Hradci Králové potrestal 38letou Marii Markovou vězením na šest let za to, že v létě loňského roku podala sobě a svým nezletilým synům léky s cílem je zabít. Následně stejným způsobem chtěla spáchat sebevraždu. Staršímu synovi navíc pořezala ruce. Žena byla odsouzena za vraždu ve stádiu pokusu, chlapci vše přežili.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaná Marie Marková v soudní síni.

Článek

Marková se před soudem částečně přiznala. Na své jednání si ale podle svých slov nepamatuje. Neumí ho prý také ani vysvětlit.

„Obžalovaná musela být minimálně srozuměna s tím, jaký následek může svým jednáním způsobit,“ prohlásila nekompromisně v odůvodnění rozsudku předsedkyně soudního senátu Anna Bímová. 

Markové přitom hrozil trest mnohem vyšší. Zákon má pro vraždu sazbu mezi 12 a 15 lety, ale vzhledem k tomu, že se šlo o útok proti dvěma nezletilým, za jistých podmínek by přicházel v úvahu i trest výjimečný.

Sama státní zástupkyně Lenka Faltusová však připustila, že takový trest by byl vzhledem k okolnostem případu a osobnosti obžalované nepřiměřeně přísný. Navrhla proto vězení v délce osm až devět let, soudci byli nakonec ještě mírnější.

„Vzali jsme v úvahu, že šlo o zkratkovité jednání, obžalovaná činu upřímně lituje, není morálně narušená a odborníci jí přisoudili velkou šanci na resocializaci,“ vysvětlila Bímová. Marková by si měla trest odpykat v poměrně mírné věznici s dozorem. 

Smutný případ z České Třebové na Orlickoústecku začal v pondělí rozplétat senát Krajského soudu v Hradci Králové. Státní zástupkyně ji vinila z toho, že chtěla zavraždit své dva syny, jimž je dnes třináct a devět let.

„Prvotním motivem byly neshody v manželství, které vyvrcholily rozvodovým řízením. Obžalovaná tuto situaci neunesla,“ uvedla v pondělí při projednávání případu státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Zranění a zdravotní komplikace obou chlapců nebyla naštěstí vážná a dnes jsou v péči svého otce, zatímco jejich matka tráví čas ve vyšetřovací vazbě a u soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám