Hlavní obsah

Paraglidista se zabil po pádu z tří set metrů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Těžkým zraněním podlehl 28letý paraglidista z Uherskohradišťska, který se v pondělí zřítil s motorovým padákem mezi zahrady a pole v Topolné. K místu neštěstí přijeli hasiči i zdravotníci rychlé záchranné služby. „Zraněnému muži už nedokázali pomoci,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Článek

Podle policistů a letecké inspekce pilot nezvládl nácvik sestupové spirály se svým motorovým padákovým kluzákem značky Rodeo 125. „Svědkové potvrdili, že se stroj s pilotem řítil k zemi z výšky asi tři sta metrů,“ poznamenal Mitáček.

Zesnulý pilot byl držitelem platné letecké licence, měl všechny ochranné pomůcky i přilbu, stroj byl registrovaný a s veškerou platnou dokumentací. „Létal dva roky a na stroji měl záložní záchranný padák, který ale při pádu nepoužil,“ potvrdil mluvčí hasičů.

Očití svědkové rovněž sdělili, že v osudné odpoledne létali nad Topolnou společně dva piloti. Jeden se zřítil v blízkosti zahrad jen těsně vedle ženy, která se zde opalovala na lehátku. „Pomoc její a druhého muže, který mezitím bezpečně přistál opodál, i dalších místních občanů už nebyla nic platná. Podařilo se pouze vypnout motor, který byl po dopadu stále v chodu i s vrtulí,“ přiblížil mluvčí.

Přesné okolnosti tragického pádu nyní šetří policisté společně s odborníky z Letecké amatérské asociace České republiky a Ústavu pro odborné zajišťování nehod.

„Provedli jsme podrobné ohledání místa pádu kluzáku. Příčinu pádu kluzáku stále šetříme. Cizí zavinění jsme již vyloučili,“ konstatovala uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám