Hlavní obsah

Obžaloba: Žena neunesla rozvod, syny chtěla zabít prášky

Novinky, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Smutný případ začal v pondělí rozplétat senát Krajského soudu v Hradci Králové. Obžalobě z pokusu vraždy tam čelí devětatřicetiletá Marie Marková z České Třebové. Státní zástupkyně ji viní z toho, že chtěla zavraždit své dva syny, jimž je dnes třináct a devět let.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaná Marie Marková v soudní síni.

Článek

Podle spisu jim i sobě na začátku srpna loňského roku nejprve podala dávku léků s úmyslem „odejít z tohoto světa a děti vzít sebou,“ jak Marková vypověděla loni do policejního protokolu. Podle této výpovědi pak staršího spícího chlapce ještě řízla nožem do zápěstí.

„Prvotním motivem byly neshody v manželství, které vyvrcholily rozvodovým řízením. Obžalovaná tuto situaci neunesla,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Trestní oznámení podala sestra

Zranění a zdravotní komplikace obou chlapců nebyla naštěstí vážná a dnes jsou v péči svého otce, zatímco jejich matka tráví čas ve vyšetřovací vazbě a u soudu. Policie se o činu dověděla vzápětí, když na Markovou podala trestní oznámení její sestra.

Obžalovaná svou původní výpověď před soudem změnila. V pondělí tvrdila, že synům i sobě sice podala několik tabletek léku lexaurin, ale jen kvůli tomu, že by bez nich po hádkách s manželem neusnuli. Na to, že by jednoho z chlapců zranila na zápěstí, si podle svých slov nepamatuje.

„Všechno mám jako v mlze, stále si to snažím vybavit, ale nedaří se mi to. Asi jsem to udělala já, ale byla jsem v takovém stavu, že si na to nevzpomínám. Své děti mám velmi ráda, nemohla bych jim ublížit,“ řekla Marková soudcům a pokaždé, když mluvila o synech, plakala.

Podle svědků byl v místnosti cítit plyn

Uvedla také, že zranění staršímu chlapci mohl způsobit někdo jiný, kdo se do bytu dostal, zatím co ona a chlapci spali. Svědkové vypověděli, že když do domku rodiny přišli, byl tam cítit plyn, což Markové zřejmě přitíží.

Hradecký soud má vynést verdikt ve středu. Pokud bude vina obžalované prokázána, hrozí jí až výjimečný trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám