Hlavní obsah

Elitní policisté udělali tečku za kuplířským obchodem s lidmi

Novinky, pno
DĚČÍN

Detektivové policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi v těchto dnech při akci s krycím názvem RORY šest mužů a jednu ženu v oblasti Šluknovského výběžku. Skupina byla obviněna z kuplířství. Hrozí jim až osmileté vězení, pět lidí skončilo ve vazbě.

Článek

Na organizovaný zločin spojený s prostitucí a obchodováním s lidmi se policisté zaměřili v Rumburku, Varnsdorfu a Jiřetíně pod Jedlovou. Zákon se tu podle nich piorušoval nejméně od roku 2004.

Nad organizovanou skupinou šesti mužů z Čech a jedné ženy z Ukrajiny se začaly stahovat mraky začátkem tohoto měsíce, kdy po shromáždění důkazů a poznatků udělali policisté za činností skupiny tečku.

Šedesát žen různých částí světa

„Hlavou organizace by měl být devětatřicetiletý majitel podniků. Ten je měl pronajímat dalším osobám, které je pak provozovali. Podle odhadu detektivů prošlo nočními kluby nejméně šedesát žen různých národností, které ze svého výdělku pravidelně odevzdávaly zhruba polovinu,“ řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Nic nenasvědčuje tomu, že by ženy provozovaly nejstarší řemeslo nedobrovolně. „O zlatém dnu však mohou hovořit spíše obvinění, neboť při sedmi domovních prohlídkách byla zajištěna i finanční hotovost v řádech statisíců v různých měnách,“ doplnil mluvčí.

Brigádnické přilepšení k rodinnému rozpočtu

Při finální akci se v nočních klubech nacházelo sedmnáct žen ve věku od osmnácti do čtyřiceti let. Některé z nich provozovaly prostituci převážně s německou klientelou pouze příležitostně a v nočním klubu si tak „brigádnicky“ vylepšovaly mnohdy rodinný rozpočet. Jedna z žen z Běloruska se v Česku zdržovala nelegálně, ostatní prostitutky byly Češky.

Celá sedmičlenná skupina byla obviněna z kuplířství spáchaného formou spolupachatelství, za což jim hrozí až osmiletý trest. Pět obviněných skončilo ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám