Hlavní obsah

VIDEO: Na stadiónu Sparty řešili úředníci tři přestupky fanoušků

Právo, Novinky, pno, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Improvizované prostory pro řešení deliktů sportovních fanoušků na fotbalovém stadiónu Sparty v Praze na Letné zažily v sobotu odpoledne svou premiéru. Policisté zatkli po rvačce v ochozech dva fanoušky Baníku. Ty následně předvedli do speciálně vyčleněných prostor v útrobách stadiónu, kde byly jejich prohřešky ihned prošetřeny. Posléze byl podle policie předveden před úředníky ještě další muž.

Foto: Josef Koukal, Právo

Policie předvádí jednoho z fanoušků, který se pokoušel vyvolat rvačku

Článek

„Zadržená dvojice mužů vyvolávala šarvátky na tribuně,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Muže policisté dovedli do zákulisí. Jejich chování bylo klasifikováno pouze jako přestupek, který byl ihned vyřešen na místě ve správním řízení. To provedli ve svých vyčleněných prostorech zástupci přestupkové komise Prahy 7, kteří jsou na místě.

Na improvizovaném pracovišti byl také soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Tomáš Hájek a státní zástupce. Práce soudce ale nebylo během utkání potřeba. V útrobách stadiónu jsou vedle sebe dva prostory pro řešení problémů. Jeden mají k využití pracovníci městské části Praha 7, druhý pak soud.

Policie předvádí jednoho z fanoušků, který se pokoušel vyvolat rvačku.foto: Právo/Josef Koukal

Tahanice o šálu

Strkanice přecházející zadržení dvojice fanoušků přišla krátce před koncem prvního poločasu, kdy domácí tým prohrával o jeden bod. Hosté z Ostravy vstřelili na začátku druhého poločasu další branku, domácí snížili z penalty. Výsledkem 1:2 utkání také skončilo. Podle informací pořadatelů sledovalo souboj na stadiónu více než 19 000 diváků.

Podle informací šéfa pražské policie Petra Želáska policisté před úředníky pražského magistrátu předvedli celkem tři výtržníky. „Všechny incidenty budou řešeny v rámci přestupkového řízení. Ve všech případech se jednalo o výtržnictví, jednou šlo o tahanice o šálu,“ řekl Právu Želásko.

Podobná opatření budou pokračovat

„Experiment splnil svůj preventivní účel a není důvod v podobných opatřeních nepokračovat,“ řekl Právu předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček, který byl na místě z vlastního zájmu.

Podle něj neznamenala přítomnost pracovníků soudu pro městský soud žádné mimořádné náklady. „Soudce pracoval v rámci svého paušálního platu, zapisovatelka dostala odměnu v řádu stokorun za práci v sobotu,“ doplnil Sváček.

Soudci budou v areálu na stadiónu ještě dvě hodiny po ukončení zápasu do doby, než se areál celý vyklidí.

Samotnému zápasu předcházela dopoledne tragická událost. Jeden z fanoušků ostravského týmu vypadl u Ústí nad Orlicí ze speciálně vypraveného vlaku a na místě zemřel. Vlak proto dorazil do metropole s půl hodinovým zpožděním. Příznivci Baníku cestovali do Prahy i autobusy a dalšími vlaky.

Po příjezdu na vlakové nádraží v Dejvicích doprovodily pořádkové jednotky fanoušky až na stadión na Letné. "Takové opatření děláme v těchto případech vždy," řekl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Policie doprovází fanoušky ostravského Baníku na stadión Sparty na Letné.foto: ČTK/Stanislav Peška

Reklama

Výběr článků

Načítám