Hlavní obsah

Dva lidé z havarovaného autobusu mají komplikované zlomeniny

– LOUNY
Právo, Šárka Tonarová

Žádný ze 33 zraněných cestujících z autobusu, který ve středu ve Velemyšlevsi na Lounsku narazil do rodinného domku, není v bezprostředním ohrožení života. Nejvážnější újmu na zdraví utrpěli dva lidé: muž komplikované zlomeniny nohou, žena vnitřní zranění a zlomeniny paží.

Článek

Většina lehce zraněných byla v pátek už v domácím léčení. Právu to potvrdila Gabriela Benešová, mluvčí japonské společnosti IPS Alpha v Žatci, jejíž zaměstnanci v autobusu jeli.

Ve voze společnosti Autobusy Kavka, jenž narazil po dlouhém dvanáctistupňovém klesání do rohu rodinného domu, bylo asi šedesát zaměstnanců IPS Alpha, Hitachi a Clean International. Jeli po ranní směně domů do Mostu a Litvínova.

Firmy uvažují o změně dopravce

Havárie autobusu bude mít pro dopravní společnost Autobusy Kavka zřejmě zdrcující následek. Japonská firma totiž vážně uvažuje o změně firmy, která několikrát denně převáží zejména operátory výroby, uvedla Benešová. „Změna dopravce je velmi pravděpodobná. Vstoupili jsme do jednání s dalšími zájemci, v pondělí se sejdeme s prvním z nich,“ uvedla.

Autobusy Kavka svážejí a rozvážejí zaměstnance všech tří směn ze čtyř směrů, každý pracovní den, někdy i v sobotu. Na některých linkách jezdí dokonce až tři autobusy. „Je to významná zakázka,“ připustila Benešová.

Nehoda autobusu u Loun

V jakém technickém stavu byl vůz, jenž havaroval ve Velemyšlevsi, zatím není jasné. Soudní znalec totiž podle zástupce ředitele lounské policie Ladislava Peška teprve zpracovává posudek. „Dokud dokument nevypracuje, nebudeme zahajovat trestní stíhání. Až závěr znalce stanoví míru odpovědnosti za nehodu,“ uvedl.

Podle vyjádření majitele dopravní společnosti Karla Kavky však autobus v únoru prošel technickou kontrolou. Protože v kopci nebyly viditelné stopy po brzdění, jednou z vyšetřovacích verzí je selhání brzd. V takovém případě by odpovědnost za neštěstí zřejmě přešla z řidiče na zaměstnance dopravní firmy, kteří se starají o technický stav vozů. Za ublížení na zdraví by jim hrozilo několikaleté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

U Loun narazil autobus do domu, 33 zraněných

Ve Velemyšlevsi na Lounsku narazil autobus do nového rodinného domu. Při nehodě se těžce zranilo 13 lidí, dvacet dalších je zraněno lehce. Novinkám to řekl...

Výběr článků

Načítám