Hlavní obsah

Výtržníci na zápase Sparta - Baník budou souzeni přímo na stadionu

Právo, Jakub Troníček
PRAHA
Aktualizováno

V dějinách české justice je to ojedinělý a bezprecedentní krok. Fotbaloví výtržníci a násilníci budou v případě porušení zákona při sobotním utkání pražské Sparty s ostravským Baníkem potrestáni přímo na stadiónu.

Článek

V útrobách arény totiž vyroste provizorní soudní síň i pracoviště státního zastupitelství a soudce tak bude moct v tzv. zkráceném přípravném řízení vynést nad chuligány rozsudek v řádu několika desítek minut od spáchání trestného činu. Informoval o tom  na tiskové konferenci předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

„Předpokládáme, že v řádu několika desítek minut, maximálně za jednu až dvě hodiny, by násilník opouštěl stadion s rozsudkem v kapse. Pokud by šlo o závažnější případy, putoval by rovnou do vazby nebo do výkonu trestu,“ řekl k tomu Sváček. Zároveň dodal, že právě rychlost a bezprostřednost postihu je pro boj s fotbalovým násilím nejdůležitější.

Podle šéfky Městského státního zastupitelství v Praze Jany Herzegové budou v sobotu na stadiónu dva žalobci z obvody Prahy 7, kteří budou posuzovat, zda v daném případě budou splněny zákonné podmínky pro zkrácené přípravné řízení. Soudce by pak rozhodl buď rovnou trestním příkazem nebo nařízením klasického hlavního líčení.

Kromě dvou státních zástupců a soudce bude na místě k dispozici i obhájce a potřebná administrativa. „Počítáme s tím, že na stadiónu budeme mít dohromady zhruba osm lidí,“ poznamenal k tomu Sváček s tím, že všechen spisový materiál bude v elektronické formě, soudce i žalobci budou mít navíc přímo na místě on-line přístup do všech potřebných databází a rejstříků. Počítá se také s tím, že soudce bude moct využít záznamy z kamerového systému umístěného na stadiónu.

Soudy by na fotbale mohly být i v budoucnu

Nápad na tento způsob boje s fotbalovým násilím se podle něj zrodil před několika týdny ve spolupráci s vedením pražské policie. „Je to první taková akce v historii, ale pokud se osvědčí, tak předpokládám, že by se mohla mít své pokračování i při dalších zápasem po celé republice,“ uvedl Sváček. Jediným problém je podle něj fakt, že zdaleka ne všechny stadióny v republice splňují takové nároky, aby v jejich útrobách mohla provizorní soudní síň vzniknout.

Chystané opatření ocenil i předseda disciplinární komise českomoravského fotbalového svazu Alexander Károlyi. „Tuto možnost vítám z mnoha důvodů. Chceme vymýtit násilí na stadionech, nebo ho alespoň co nejvíce eliminovat a toto je dobrý prostředek, jak toho dosáhnout,“ řekl šéf disciplinárky.

Zároveň však upozornil, že provizorní soudní síní v Axa Areně nekončí požadavky svazu na legislativní změny, které by měly pomoci účinněji postihnout násilníky. To ovšem ministr vnitra Ivana Langer (ODS) již dříve odmítl s tím, že na boj proti fotbalovým chuligánům stačí současné zákony. V textu nového policejního zákona naopak počítá s tím, že by se policie do budoucna s fotbalových stadiónů spíše stáhla a přenesla větší odpovědnost na pořadatele.

Sobotní utkání bylo podle zástupce šéfa pražské policie Ivana Smékala vyhodnoceno jako rizikové, v akci bude přes 600 policistů. Z Ostravy se očekává příjezd zhruba tří tisícovek fanoušků. Případné prohřešky mimo stadion či před utkáním budou řešeny jako doposud ve standardních zkrácených řízeních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám