Hlavní obsah

Bratři čelí obžalobě z vraždy známého

Právo, jbs
HRADEC KRÁLOVÉ

Dva romští bratři se v úterý začali u Krajského soudu v Hradci Králové zpovídat z toho, že loni na podzim napadli svého známého Miroslava Mihála ze Slovenska tak brutálně, že to nepřežil. Jsou obžalováni z vraždy.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jeden z obžalovaných bratrů Nanárových

Článek

Událost se stala v opuštěném domě v Trutnově koncem loňského října. Jak uvedla ve spise státní zástupkyně Lenka Faltusová, obžalovaní Jozef Nanár (35) a Radko Nanár (24) po předchozí hádce fyzicky napadli Mihála v úmyslu jej zabít. Byli pod vlivem alkoholu.

Jozef Nanár dvakrát uhodil Mihála dlaní do obličeje a pak jej nejméně dvakrát zezadu udeřil kovovou židlí do zad a hlavy. Oba pak podle obžaloby kovovými částmi židle opakovaně bili Mihála do různých částí těla a nejméně jednou jej kopli do obličeje. Způsobili mu řadu zranění, neposkytli mu pomoc a bezmocného Mihála pak nalezl náhodný chodec. V trutnovské nemocnici Mihál 28. října zemřel. Podle znalců bylo příčinou smrti právě rozsáhlá zranění, která mu způsobili obžalovaní.

Soudci se v úterý snažili zjistit podíl každého z bratrů na Mihálově smrti, což bylo obtížné. Nanárové nepopřeli, že ke konfliktu došlo a že při něm Mihál utrpěl zranění, jenže vinu svalovali jeden na druhého. „Brácha sprostě urážel mou družku a moje děti. Dal jsem mu facku, vložil se do toho Mihál a tomu jsem dal taky facku. Pak jsem popadl židli, chtěl jsem s ní bráchu praštit, ale zavadil jsem s ní o zeď, ona se rozpadla a nedopatřením jsem uhodil Mihála,“ vypovídal Jozef.

"Vypadal, že spí"

Podle jeho slov pak Radko tloukl Mihála nejen kovovými částmi židle, ale i těžkým dřevěným hranolem. „Uložil jsem Mihála na postel, vypadal že spí,“ řekl Jozef, který je navíc obžalován z toho, že 2. října 2007 v Staré Pace na Jičínsku napadl manžela své bývalé družky, jehož okradl a zranil.

Radkova verze byla opačná. „Brácha Mihála mlátil a řekl mi ať ho praštím taky, jinak že mě zbije. Brečel jsem, bráchy jsem se bál a tak jsem řekl: Miro promiň a dvakrát nebo třikrát jsem ho taky uhodil,“ uvedl. Podle svých slov to byl on, kdo Mihála uložil na lůžko a přikryl ho peřinou, aby nenastydl.

Jozefu Nanárovi hrozí za vraždu až výjimečný trest, neboť jde o mnohokrát trestaného, zvlášť nebezpečného recidivistu. V době, kdy se projednávané skutky staly, byl odsouzen k více než ročnímu trestu za pohlavní zneužívání a v červnu 2007 podmíněně propuštěn z vězení. Ani Radko Nanár není bezúhonný, přiznal se, že byl na Slovensku v minulosti trestán za krádeže. O trestu pro oba bratry by měl soud rozhodovat v polovině května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám