Hlavní obsah

Za velikonoční střelbu v Blažimi viní policie tři muže

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUNY

Vyšetřování velikonočního incidentu, při kterém v Blažimi na Lounsku létaly vzduchem kulky, dospělo do další fáze. Z trestných činů porušování domovní svobody a ublížení na zdraví byli v minulých dnech obvinění tři Romové ve věku 19, 20 a 43 let.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Rvačkou viditelně poznamenaný podnikatel Josef Nevečeřal ukazuje v koberci stopu po výstřelu.

Článek

„Policejní komisař je viní, že 24. března vstoupili na pozemek rodinného domu poškozeného muže. Kopali do vchodových dveří a výhružně na něj pokřikovali. Když poškozený otevřel dveře, ihned vběhli dovnitř a údery pěstí, kopy a kovovou tyčí jej napadli. Při tom vyšel výstřel z legálně drženého revolveru poškozeného, jehož kulka zasáhla stehno nejstaršího z útočníků. Ten utrpěl středně těžké zranění a byl hospitalizován v žatecké nemocnici,“ řekla Právu mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Obě strany velikonočního konfliktu mezi úspěšným podnikatelem a místními Romy přitom trvají na vlastní verzi průběhu incidentu. Josef Nevečeřal tvrdí, že krátce po návštěvě koledníků ve svém domě zjistil, že se z bytu ztratila jeho peněženka zhruba s patnácti tisíci korunami a také karton plechovkového piva. Nesedl tudíž do auta a vydal se hledat zloděje.

Když narazil na mladíky usrkující z plechovky „jeho“ pivo, vystoupil a jednoho z nich udeřil pěstí. Na druhého, který přispěchal kamarádovi na pomoc, vytáhl z auta železnou tyč, kterou ho přetáhl po hlavě. Chtěl se tak domoci vrácení zcizených peněz.

Kdo zmáčkl spoušť?

Nevečeřal nepopírá, že použil násilí. Měl prý vztek, že přišel o nemalou finanční částku. Oba napadení mladíci v doprovodu otce jednoho z nich si pak přišli s podnikatelem celou záležitost vyříkat za ním domů.

„Sotva jsem otevřel dveře, vtrhli dovnitř a začali mě řezat hlava nehlava. Protože jsem měl tušení, že se něco semele, dal jsem si předem za pás kalhot můj legálně držený revolver,“ řekl podnikatel Právu.

V předsíni domu, kde se bitka strhla, stála podle něho navíc nenabitá brokovnice, kterou měl coby myslivec ráno s sebou v terénu při obhlídce revíru.

„Když brokovnici popadli a začali na mě mířit, tak jsem naoplátku vytáhl pistoli. Ta mi ale spadla na zem. Všichni jsme se na ni vrhli a najednou vyšel výstřel. Vůbec nemám tušení, kdo vlastně zmáčkl spoušť.“

Připravil se na nás, tvrdí Romové

Nyní již obviněný Ladislav Uhlík však tvrdí, že Nevečeřal přivítal „delegaci“ Romů již se zbraněmi v rukách.

„Nejprve jsme na sebe řvali, pak nás napadl a nakonec i vystřelil,“ uvedl mladík pro Právo.

Policie uvěřila verzi jednapadesátiletého poškozeného, který při rvačce utrpěl zranění v obličeji včetně fraktury spodiny očnice a byl ošetřen v mostecké nemocnici. „Na vyšetřování případu policisté i nadále pracují,“ dodala Střelcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám