Hlavní obsah

Dvojnásobnému vrahovi Steinbauerovi soud potvrdil doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE
Aktualizováno

Za dvě vraždy mladých dívek potvrdil v pátek českobudějovický krajský soud doživotní trest šestatřicetiletému Jaroslavu Steinbauerovi. Muž si již nyní odpykává 13 let vězení za druhou vraždu šestnáctileté dívky a z prvního uškrcení čtyřiadvacetileté ženy ho soud původně zprostil viny pro nedostatek důkazů.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Jaroslav Steinbauer v soudní síni

Článek

Loni se k případu soud vrátil a Steinbauera potrestal doživotím za obě vraždy, rozsudek pak ale zrušil vrchní soud. Rozsudek není pravomocný, Steinbauer se na místě odvolal.

Některé nové důkazy, na základě kterých vynesl krajský soud doživotní verdikt, označil vrchní soud za čirou spekulaci. Případ proto krajskému soudu vrátil a nařídil mu přezkoumat řetězce nepřímých důkazů. Soud například musel z dokazování vyloučit výslech na detektoru lži, který se jako důkaz nesmí použít. Původně o něj přitom požádal sám obžalovaný. "Domníváme se, že i bez tohoto důkazu je řetězec nepřímých důkazů natolik pevný," řekl novinářům předseda senátu Daniel Prouza.

S tím ale nesouhlasí Steinbauerův obhájce Petr Smejkal. "Má-li být obžalovaný odsouzen na základě nepřímých důkazů, pak musí být tento řetězec nepřerušený a musí být jednoznačný závěr o jeho vině. Podle mého názoru v tomto případě tomu tak není," řekl novinářům Smejkal.

Vrchní soud také označil za spekulaci pachové stopy. Podle krajského soudu ale znalci z oboru kynologie vypověděli naprosto jednoznačně, a rozhodnutí vrchního soudu by tak zpochybnilo znalecké posudky všeobecně.

Steinbauer se nikdy nepřiznal

Státní zástupkyně Daniela Přibylová navíc připomněla, že pachové stopy byly jedním z důkazů, díky nimž vrchní soud rozhodl o obnově líčení. Hlavním důkazem byla ale pro soud druhá vražda, za niž byl Steinbauer odsouzen. Podle znalců byl totiž vrahem na 80 až 90 procent stejný člověk.

Prouza uvedl, že obžalovaný se ani k jedné z vražd nikdy nepřiznal. Zdůraznil také, že obě ženy uškrtil zákeřně zezadu, důvěřovaly mu a nemohly se bránit. Soud proto chce pachatele, který je podle znalců nebezpečný, co nejvíce izolovat. Běžně lze po 20 letech požádat o propuštění na svobodu. Steinbauerovi se ale podle dnešního verdiktu trest ve věznici se zvýšenou ostrahou, kde bude nejméně deset let, do doby pro podmíněné propuštění nezapočte.

Čtyřiadvacetiletou Veroniku Fáčkovou Steinbauer podle obžaloby uškrtil zřejmě páskem od kabelky v českobudějovickém lesoparku Stromovka v noci na 16. ledna 2003. Škrtidlo se ale nikdy nenašlo.

Motivem vraždy byl údajně majetkový prospěch, protože ihned po činu muž prodal její mobilní telefon za 1200 korun v zastavárně. Obhajoba majetkový prospěch zpochybnila, podle žalobkyně ale v minulosti lidé vraždili i pro menší částky.

Předloni v dubnu pražský vrchní soud Steinbauera odsoudil v odvolacím jednání k 13 letům vězení za vraždu šestnáctileté studentky. Muž podle verdiktu dívku uškrtil připravenou textilní páskou v dubnu 2004 v katastru obce Roudné. Její tělo nalezl tři dny po činu rybář na břehu řeky Malše nad Českými Budějovicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám