Hlavní obsah

Při hašení stodoly na Rychnovsku se zranil hasič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU
Aktualizováno

Škodou milión korun skončil požár stodoly v Třebešově na Rychnovsku, který ve středu po šesté hodině večer hasilo jedenáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. V noci na čtvrtek pak došlo ještě k požáru v areálu firmy na výrobu lepenek v Doudlebách nad Orlicí a na Českolipsku se vznítila sláma v další obrovské stodole.

Článek

Hasiči po uhašení objektu o rozměrech 16 x 9 metrů museli rozebrat krovy a strhnout štítovou zeď, hrozící pádem na místní komunikaci, současně ochlazovali přilehlé budovy. Příčinu požáru šetří hasiči i policie.

„Uvnitř objektu se nacházely zemědělské stroje, stavební materiál, stavební a palivové dřevo. V době příjezdu hasičů na místo byla již celá stodola v plamenech a ve třetí fázi hoření. Při likvidaci požáru se lehce zranil dobrovolný hasič,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Žahourková a dodala, že již byly stanoveny tři vyšetřovací verze možného vzniku požáru. A to technická závada na elektroinstalaci, nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm nebo úmyslné zapálení.

V Doudlebách nad Orlicí se vzňal asfalt

Ve středu odpoledne likvidovali rychnovští hasiči také požár v areálu firmy na výrobu lepenek v Doudlebách nad Orlicí. Jednalo se o požár retorty na výrobu asfaltu. Uvnitř se nacházelo zhruba 8 tun asfaltu, který vytekl na plynový hořák a vzňal se.

„Samotný zásah byl komplikovaný, neboť asfalt vytekl do mezipláští retorty a rozlil se i kolem kotle. Použít jsme museli těžkou pěnu a pomocí písku vytvořit zátarasy pro vytékající asfalt. Probíhalo také ochlazování vnějšího pláště, které se ale ukázalo jako neúčinné kvůli dalšímu plášti na retortě,“ upozornila Žahourková.

Po demontáži plynového hořáku, zapěnění mezipláští ze dvou stran se podařilo požár po 20. hodině lokalizovat. Škoda na znehodnoceném asfaltu byla majitelem odhadnuta na 100 tisíc korun.

Hořelo i na Českolipsku

Desítky hasičů zaměstnal ve čtvrtek v Chlumu na Českolipsku požár slámy v 50 metrů dlouhé a 20 metrů široké stodole. V bývalé zemědělské farmě ho začali likvidovat zhruba hodinu po půlnoci. Oheň dostali pod kontrolu za tři hodiny. Řekla to mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Vyvážení hořících a doutnajících balíků slámy z budovy, jejich prolévání vodou a rozebírání potrvá pravděpodobně až do večera. "Kvůli hustému kouři zasahovali hasiči v dýchacích přístrojích. Kromě profesionální jednotky z České Lípy oheň hasily čtyři dobrovolné sbory. Po šesti hodinách namáhavé práce je vystřídaly jiné jednotky," dodala Michalíčková.

Hasiči objevili ve stodole několik ohnisek požáru a nevylučují, že slámu někdo zapálil - buď úmyslně nebo z neopatrnosti. Oheň zničil uskladněnou slámu, stodolu a nakladač s valníkem, který byl zaparkovaný uvnitř. Škoda zatím není známa. Hasiči po poledni ještě ani nevěděli, komu stodola patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám