Hlavní obsah

Třicátý duben: čarodějnice, požáry, zranění a výtržnosti

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dubnový den vzplanou na řadě míst v Česku menší či větší ohně a vypuknou lidové veselice, známé jako pálení čarodějnic. Zaměstnají výrazně hasiče, zdravotníky a policisty. Práce mají někde stejně jako na Silvestra.

Středeční noc bude patřit čarodějnicímVideo: ČTK

 
Článek

Hasiči z pohledu loňských statistik řešili 30. dubna vůbec nejvíce požárů za celý rok. „Bylo jich 210, téměř čtyřnásobek celoročního průměru. Několik desítek požárů přitom tehdy způsobila neopatrnost při pálení čarodějnic,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček.

Množství práce přičetl na vrub suchu, které bylo pro jaro 2007 typické. Letos by tak podle něj mohly být oslavy klidnější, protože v předchozích týdnech vydatně pršelo.

Pozor na alkohol

Záchranáři na různých místech republiky den označili dokonce za horší než Silvestr. Ošetřují popáleniny nebo úrazy, které vznikly po nadměrné konzumaci alkoholu. V noci z 30. dubna na 1. května vyjíždějí v republice k desítkám případů. Není výjimkou, že v nemocnicích končí opilé děti mladší 15 let. Policie v minulosti řešila ale rovněž krvavé rvačky a vraždy.

Hasiči proto před konzumací alkoholu a jiných drog u ohňů varují. K rizikovým zábavám řadí házení zapálenými poleny a přeskakování hořících vater, při nichž dochází občas ke vznícení oděvů. „Stane-li se tak, použijte pravidla – zastav se, lehni si a kutálej se. Válením se zamezí přístupu kyslíku potřebného k hoření,“ uvedl Kopáček.

Rady hasičů:
Místo pálení postavit minimálně 50 metrů od lesa, v případě stohu pak 100 metrů.
Ohniště zbavit hořlavých materiálů, oddělit od okolí, například kameny.
Postavit hranici z polen stabilně, aby nehrozilo její zhroucení do stran.
Nerozdělávat oheň vysoce hořlavými látkami, mimo jiné benzínem nebo lihem.
Po celou dobu oheň hlídat. Mít přichystán dostatek vody pro jeho uhašení.
Při silném větru a v době sucha oheň raději nerozdělávat.

Hrozí pokuty

Za nedodržení zásad požární bezpečnosti hrozí občanovi pokuta až do výše 20 tisíc korun, pokud způsobí požár, pak až 25 tisíc korun. Sankce vůči právnickým a podnikajícím fyzickým osobám jsou ještě přísnější, lze je pokutovat až půl miliónem korun.

Hasiči mají navíc právo akci zcela zakázat. Nekompromisní přitom zcela jistě budou u zlozvyku pálit pneumatiky, při němž se do ovzduší uvolňují jedovaté látky.

Problémy přicházejí až ráno

Hasiči jsou kvůli pálení čarodějnic v pohotovosti. Podle zkušeností z loňska nehrozí ani tak nebezpečí u velkých organizovaných vater, jako spíše u malých soukromých ohňů.

„Víc výjezdů máme až druhý den ráno, než při samotném pálení. Často se stává, že lidé oheň špatně uhasí a odejdou. Pak stačí malý vítr, aby se plameny znovu rozhořely a my pak musíme vyjíždět,“ řekla Právu mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. V obvyklé pohotovosti budou i dobrovolní hasiči.

„Jsme s nimi ve spojení, obvykle jsou přímo na místech u ohňů, organizuje si je daná obec, takže o všech akcích vědí a hlídají je,“ dodala.

Požáry ve statistikách
Rok30. dubna1. května
2003120112
2004175110
2005101117
20066267
2007204199
Zdroj: GŘ HZS ČR

Hlídání lesů

„Rozdíl proti minulosti je v tom, že lidé jsou informovanější a pálení čarodějnic nám hlásí. Jde o desítky případů organizovaných ohňů. Vždycky se však najde někdo, kdo na to zapomene. Proto budeme v pohotovosti, monitorovat situaci budeme především kolem lesů,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

K opatrnosti vybízejí také hasiči na Ostravsku. „V posledních letech se sice nic vážného v souvislosti s pálením čarodějnic nestalo, ale opatrnost je samozřejmě vždycky na místě,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Podle něj je v menších obcích dokonce zvykem, že cisterna s vodou bývá poblíž připravena k okamžitému použití. „Když už nejsou na místě přítomni dobrovolní hasiči, tak by měli mít pořadatelé poblíž minimálně hadici s vodou, protože stát se může cokoli,“ dodal.

Organizátorem hasiči

„Každý rok je to velmi podobné, výjimečně někdo připraví nějakou novou akci,“ popsal Právu dobrovolný hasič z Horního Slavkova na Sokolovsku Martin Kasal. Ohně na všech místech v kraji organizují sami dobrovolní hasiči, minimálně při nich asistují. „Vatru i samotné pálení děláme my, tím na to zároveň dohlížíme a máme i pohotovost,“ uvedl pro Právo velitel dobrovolných hasičů v Chodově Jiří Kiss.

Tragédie při oslavách:
2007
Devítiletý chlapec utrpěl v Mimoni popáleniny lokte a přední strany bérce. Přiblížil se blízko ohni.
17letý chlapec v Jilemnici skončil na ARO kvůli nadměrné konzumaci alkoholu.
Ve Frýdlantu se popralo několik mužů. Jeden z nich po pádu na zem upadl do bezvědomí.
65letá žena pohybující se o berlích spadla v Praze do ohně. Někdo jí berle podtrhl. Měla popálené ruce a obličej.
14letá dívka z Kladenska skončila opilá v nemocnici.
2006
– V Hlubočince v okrese Praha-Východ se při zapalování ohně popálili dva chlapci. 10letý utrpěl popáleniny na dvaceti procentech těla, 8letý na deseti procentech těla.
2005
Vraždou skončila oslava čarodějnic v Dolním Maxově na Jablonecku, 56letý muž zabil pod vlivem alkoholu 29letého syna.
V Krásném Lese se dva mladíci poprali kvůli mladé čarodějnici. Skončili v nemocnici.
15letý hoch z Nejdku se při pálení posilňoval alkoholem tak, až upadl do bezvědomí.
15letý hoch v Nové Roli si v opilosti rozbil hlavu.
V Táboře uhořel v dřevěné boudě 15letý mladík. Budova se vzňala při pálení ohňů.
12letá dívka v Jihlavě skončila na jednotce intenzivní péče poté, co se opila.
16letá dívka v Telči musela být hospitalizovaná, zkombinovala alkohol s marihuanou.

Anketa

Chystáte se večer k ohni?
Ano
36,9 %
Ne
57,1 %
Ještě nevím
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3938 čtenářů.

Zvyk z doby pohanů

Kořeny lidové zvyklosti slavnostně pálit ohně v předvečer prvního máje sahají až k pohanům. Symbolizují ukončení zimy a příchod jara.

Ve středověku získala noc z 30. dubna na 1. května název Filipojakubská. Během ní měly podle pověr zlé síly nad světem větší moc. Ohně se tak pálily na ochranu proti létajícím čarodějnicím, které zlo ztělesňovaly. V lidových pověstech plameny zaručovaly hospodáři také ochranu nadcházející úrody a majetku.

Tradice s sebou přinášela i množství požárů. Svědčí o tom mimo jiné nařízení z doby Josefa II., kdy bylo povoleno pouze jedno obecní ohniště za vsí v bezpečné vzdálenosti od nejbližšího domu.

Reklama

Související články

Kam vyrazit v Praze na čarodějnice

Pálení čarodějnic patří mezi staré pohanské obyčeje, které přežívají více na venkově než na městech. Přesto se letos plánují různé akce i v Praze a okolí....

Výběr článků

Načítám