Hlavní obsah

Roztočil nenastoupil do vězení a podal dovolání

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právní zástupkyně Rostislava Roztočila, odsouzeného letos v únoru k 13 letům vězení za vraždu z roku 1975, podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Sám Roztočil, který se v roce 2005 proslavil útěkem z plzeňské věznice, měl už letos 4. března nastoupit svůj trest do vězení, to však podle předpokladů neudělal.

Článek

Od loňského července pobývá legálně znovu v Německu a trestu se podle svých slov nehodlá podrobit. Dá se však očekávat, že středočeský krajský soud, který rozhodl v 33 let staré kauze vraždy egyptského studenta o Roztočilově vině a trestu, vydá na Čecha žijícího u západních sousedů již podruhé eurozatykač i mezinárodní zatýkací rozkaz.

Zda se tak již stalo, to nebylo v pondělí možné ověřit, protože zástupci krajského soudu nebrali telefon. Netuší to ani ministerstvo spravedlnosti. Česká strana ale stejně jako před lety zřejmě znovu požádá Německo o Roztočilovo vydání do výkonu trestu v ČR. Předloni německá justice českým orgánům vyhověla.

Dovolání k Nejvyššímu soudu je možná poslední šancí, jak by mohl Roztočil svůj případ zvrátit. „Dovolání jsme sepsali a v úterý jej odešleme ke středočeskému soudu. Důvody vám ale říkat nebudu, ale samozřejmě nesouhlasíme s rozhodnutím soudů o vině pana Roztočila,“ řekla v pondělí Právu jeho advokátka Božena Hokeová.

Až středočeský krajský soud dovolání obdrží, vyžádá si k tomu vyjádření státního zastupitelství a poté věc i se spisem odešle k Nejvyššímu soudu. Ten pak může dospět k několika různým závěrům. Buď dovolání odmítne jako neopodstatněné, nebo jej projedná a zamítne. V obou případech by byla Roztočilova kauza v ČR definitivně u konce. Pokud by ale soud dal dovolání za pravdu, mohl by případ vrátit na úplný začátek hlavního líčení nebo alespoň k odvolacímu řízení.

Vydají jej podruhé?

Roztočil v rozhovoru pro Právo letos v únoru tvrdil, že je to vykonstruovaný případ proti němu. Navíc prý české soudy při řešení kauzy nesplnily své sliby, které prý daly Německu, když žádaly o jeho vydání do vlasti.

„To je skandál, který se určitě nebude líbit ani německé justici. Česká strana nesplnila vůbec nic z toho, co slíbila a co bylo z německé strany požadováno. Jednou z podmínek bylo vyhovění návrhů obhajoby a těm zásadním české soudy nevyhověly,“ uvedl Roztočil, který spoléhá na to, že jej německá justice tentokrát do jeho rodné země nevydá.

„Především kvůli nesplnění podmínek ze strany ČR,“ podotkl v únoru odsouzený muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám