Hlavní obsah

Elitní detektiv obviněn za ztrátu peněz zabavených u zločinců

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Před šesti lety zajistili plzeňští kriminalisté při domovní prohlídce u obchodníků s drogami větší množství peněz. Podle předpisů je měl uložit na speciální konto státního zastupitelství policista, který tehdy kauzu vyšetřoval. Sto tisíc korun ale na příslušný účet nikdy nedorazilo.

Článek

Pětatřicetiletého detektiva z útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ) nyní obvinil státní zástupce z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

„Jako příslušník policie nenaložil se zajištěnými penězi tak, jak mu to ukládaly interní předpisy. Neuložil je na příslušný účet a ani je nepředal odpovědným pracovníkům policie, čímž nedbal ochrany práv osob, kterým byly ty částky odejmuty. Vědomě tak zmařil následnou legální dispozici s těmito finančními prostředky,“ uvedla v pondělí na dotaz Práva Renata Havelková z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Na to, že peníze chybějí na speciálním kontě, se přišlo v závěru loňského roku, kdy část zabavených peněz měla být z rozhodnutí soudu vrácena zpět majitelům s tím, že se nejedná o výdělek z trestné činnosti.

Stíhaný policista jakoukoliv vinu odmítá: „Zajištěné peníze jsem osobně odnesl do banky. Pro sebe jsem si udělal kopii potvrzení o vkladu, kde je i můj podpis, a originál jsem odevzdal svému nadřízenému,“ řekl Právu dotyčný policista, který si přál zůstat v anonymitě. Rezolutně však odmítl, že by peníze použil pro svoji potřebu. „Pro mě to je také záhada. Nedokážu si to vysvětlit,“ dodal.

Kde peníze skončily není tedy jasné. Pokud by vyšetřující státní zástupce dospěl k závěru, že si je nechal obviněný policista, hrozilo by mu obvinění ještě ze zpronevěry. V případě uznání viny mu nyní hrozí až tři roky vězení.

Podle informací Práva se policista své jednání snažil částečně zakrýt. V roce 2004 při odchodu z plzeňské kriminálky předložil údajně padělanou kopii pokladní složenky, která měla potvrzovat, že peníze na konto státního zastupitelství vložil.

Obviněný policista dál zůstává ve službě. „Ta věc už je staršího data, kdy ještě nebyl na našem útvaru. V této chvíli ředitel útvaru neuvažuje o tom, že by ho stavěl mimo službu,“ sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám