Hlavní obsah

Čtyři lidé se v Praze přiotrávili oxidem uhelnatým

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražští záchranáři vyjížděli v pondělí po šesté hodině ráno do Libocké ulice v Praze. Pravděpodobně plyn unikající z porouchaného plynového spotřebiče zde způsobil otravu oxidem uhelnatým hned u čtveřice lidí. Dva z nich museli záchranáři převést do speciálního zařízení.

Článek

Po příjezdu na místo záchranáři zjistili, že jsou na místě celkem čtyři lidé, kteří potřebují pomoc. Dívky ve věku 18 a 16 let záchranáři převezli s příznaky otravy organismu do Fakultní nemocnice v Motole.

„47letého muže jsme převezli do Ústřední vojenské nemocnice, kde byl umístěn do hyperbarické komory. 38letou ženu jsme převezli do stejného zařízení ve Fakultní nemocnici na Homolce,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Okolnosti případu vyšetřují policisté.

Hyperbarická komora
V hyperbarické komoře pacient inhaluje kyslík za zvýšeného atmosférického tlaku. Tím dochází ke zvýšené dodávce kyslíku tkáním. Oxid uhelnatý se totiž v krvi naváže na místa pro kyslík a tím zabrání jeho přístupu k buňkám organismu.
Jako první odumírají mozkové buňky, takže primární přežití otravy může přesto znamenat následnou smrt v nemocničním zařízení. Jednoduchá prevence těchto otrav spočívá v pravidelných prohlídkách plynových spotřebičů odborníky, kteří prověří odkouření a správný tah komínového průduchu.
Zdroj: ZZS HMP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám