Hlavní obsah

Policie stíhá v kauze falešných ekologických daní dalšího muže

ZLÍN

Z pokusu o podvod v kauze falešných ekologických daní obvinili zlínští policisté dalšího muže. Tím je podle mluvčího krajského státního zastupitelství Hynka Olmy muž z Pardubicka. Dříve už policisté v tomto případu obvinili jednoho Němce.

Článek

Muži údajně loni v květnu prostřednictvím zásilek s fakturami žádali po obyvatelích Zlína uhrazení tehdy neexistující ekologické daně. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim pět až 12 let vězení.

Podle Olmy se obviněný cizinec zdržuje na neznámém místě a je proti němu vedeno řízení jako proti uprchlému. "Druhý z mužů je stíhán na svobodě," uvedl řekl. Podle něj se muži pokusili vylákat celkem více než 18 milionů korun, ve skutečnosti však vylákali jen necelé 2000 korun. Podvodníkům tedy zaplatil pouze jediný člověk.

Loni v květnu odešlo z pobočky České pošty v Praze na 10 000 zásilek s fakturou na zaplacení tehdy neexistující ekologické daně. Všechny dopisy byly pravděpodobně odeslány do Zlína.

Ve faktuře, vystavené firmou Ezere z Prahy 4, byl adresát vyzván k úhradě 1980 korun, kterou odesilatel označil jako ekologickou daň, kdy povinnost platit údajně vznikla k 1. květnu 2007. Její uhrazení podle dopisu vyplývá z vyhlášky Evropské unie a firma Ezere prý zvítězila ve výběrovém řízení na výběr daně.

Ministerstvo životního prostředí vše tehdy označilo za výmysl. Takzvaná ekologická daň je v Česku zavedena u elektřiny, zemního plynu a tuhých paliv teprve od letošního ledna.

Jako jednatel společnosti Ezere byl loni v květnu v obchodním rejstříku uveden pražský právník Petr Madaj. Už dříve se k případu vyjádřil s tím, že o kauze ví, ale jeho společnost firmu Ezere k 30. dubnu 2007 prodala, a tudíž s ní nemá nic společného. Podle Madaje nový majitel tehdy ještě nesplnil ohlašovací povinnost.

K dnešnímu dni je jako stoprocentní akcionář firmy Ezere s.r.o. v obchodním rejstříku uveden pětapadesátiletý německý občan Wolfgang Appenzeller. Podle dostupných informací je trestně stíhanou osobou v kauze pokusu o neoprávněný výběr ekologické daně právě on.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám