Hlavní obsah

Koncert neonacistů předčasně ukončila policie

– JIHLAVA
Právo, ČTK, pch

Policisté předčasně ukončili koncert, kterého se v sobotu 27. dubna v kulturním domě Velký Beranov na Jihlavsku sešlo asi sedm desítek pravicových extrémistů. Podle jihlavské policejní mluvčí Jaroslavy Slavíkové se v hudební produkci objevily závadové texty. Devět účastníků akce policie vyslechla.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

U velkoberanovského kulturního domu hlídalo pořádek asi sto policistů. I když byl koncert prezentován jako soukromá oslava uzavřené skupiny lidí, šlo zejména o osoby sympatizující s neregistrovaným hnutím Národní odpor.

Na stejném místě se sešly i zhruba před měsícem poté, co se v Jihlavě na Ústředním hřbitově zúčastnily provokativního pietního aktu u hrobů německých padlých.

Necelou hodinu před půlnocí na neděli policie vyzvala k ukončení produkce. „Objevily se v ní závadové texty. Účastníci na základě výzvy dobrovolně opustili objekt. Vzhledem  k důvodnému podezření ze spáchání trestného činu bylo devět  osob vyzváno k podání vysvětlení,“ shrnula policejní mluvčí. Jeden výtržník skončil na záchytce.

Pravicoví extremisté letos zamířili na Jihlavsko už 29. března, aby na jihlavském hřbitově uctili památku padlých německých vojáků druhé světové války. Zúčastnilo se 150 extremistů a podobný počet antifašistů.

Řečník byl policisty zadržen, jinak k větším incidentům nedošlo. Nasazeno tehdy bylo celkem 400 policistů. Akci monitoroval policejní vrtulník, bylo připraveno vodní dělo i zásahová jednotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám