Hlavní obsah

Soud poslal exstarostu Nového Boru za korupci na rok do vězení

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Okresní soud v České Lípě uložil ve čtvrtek bývalému starostovi Nového Boru Radkovi Nastičovi roční trest odnětí svobody ve vězení s ostrahou a pokutu 150 000 korun. Trest dostal za přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Jednatřicetiletý exstarosta navíc nesmí pět let působit v orgánech samosprávy nebo státní správy. Nastič se proti rozhodnutí na místě odvolal.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalý starosta Nového Boru Radek Nastič si ve čtvrtek u Okresního soudu v České Lípě vyslechl rozsudek.

Článek

Nastič čelil obžalobě z toho, že na začátku minulého roku si měl říci o úplatek místnímu podnikateli Lubomíru Bártovi, který měl zájem o koupi obytného domu z majetku města. Podle Bárty si bývalý starosta za zajištění prodeje domu v hodnotě za bezmála milión korun řekl o úplatek 150 tisíc korun. Podnikatel po konzultaci se svým právníkem a Transparency International kontaktoval policii, která Radka Nastiče v loni 1. března zatkla při přebírání peněz.

Nešlo o úplatek, byl to sponzorský dar

„Jsem nevinný. Ušil na mě boudu,“ řekl doslova ve své výpovědi u soudu Nastič. „Pan Bárta byl můj dlouholetý kamarád, seděli jsme spolu ve školní lavici, ale zkřížil jsem mu cestu v jeho záměrech a teď se mi pomstil,“ vysvětloval svou verzi exstarosta. Podle jeho slov peníze, které od Bárty přijal, nebyly úplatek, ale sponzorský dar pro novoborský fotbalový klub. Bárta verzi o sponzorování fotbalu označil za nesmysl.

„Sponzorské dary nikomu nedávám, pouze jednou jsem dal peníze dětskému domovu,“ řekl před časem Bárta. Ani svědecké výpovědi činitelů FC Jiskra Nový Bor informaci dostatečně nepotvrdily, že by Nastič měl sehnat sponzorský dar od Lubomíra Bárty.

„Nějaké peníze z jiných než městských zdrojů nám bývalý starosta přislíbil, konkrétně se ale nevyjádřil,“ uvedl při dnešním hlavním líčení Vilém Matoušek z novoborského fotbalového klubu.

O Nastičově vině rozhodl soudce Vlastimil Nedvěd již loni v říjnu takzvaným trestním příkazem. Soudce tehdy obžalovanému udělil roční podmínku a peněžitý trest 100 tisíc korun. Obě strany proti trestnímu příkazu podaly takzvaný odpor a případ se začal řešit v hlavním líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám