Hlavní obsah

Policisté obvinili podezřelého z krádeže na hřbitově v Terezíně

Právo, koc, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOMĚŘICE
Aktualizováno

Kriminalisté zadrželi ve středu večer muže, kterého podezírají z krádeže bronzových destiček se jmény obětí nacismu, které se v uplynulém týdnu ztratily z Národního hřbitova v Terezíně. Muž byl již ve čtvrtek policií obviněn. Stále zůstává v policejní cele.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Podle důvěryhodného policejního zdroje Práva byl zadržen devětadvacetiletý Miroslav Daňo z Mostu, o němž se v souvislosti s krádeží hovořilo již v počátcích vyšetřování.

„Ve věci nadále probíhá šetření,“ připomněla policejní mluvčí a odmítla sdělit, jestli se na trestné činnosti podílely i jiné osoby. „Takové informace by mohly narušit průběh vyšetřování.“

Policie obvinila z krádeží na hřbitově devětadvacetiletého Miroslava Daňa. Foto: Policie ČR.

Ředitel památníku spokojen

Ředitel Památníku Terezín Jan Munk dopadení podezřelého zloděje kvitoval. Zároveň však vyslovil pochybnosti, že by tak objemnou krádež měl na svědomí jediný pachatel. „Doufám, že policie brzy zadrží i jeho komplice,“ řekl Právu.

Od pondělí hlídá prostor terezínského památníku bezpečnostní agentura Dora Security. Munk je s nově nastaveným způsobem ostrahy nejen areálu hřbitova, ale i ostatních objektů, spokojen.

„Zatím vše funguje podle pravidel, které jsme si stanovili,“ poznamenal. Chystaná další opatření, která mají do budoucna zamezit opakování krádeží kovového materiálu, nechtěl specifikovat.

Až osmileté vězení

Krádež 327 destiček oznámila policie minulé úterý, nakonec zjistila, že chybí ještě dalších 497. Zloději tímto skándálním činem způsobili škodu za 2,5 miliónu korun. Zatím neupřesněné množství destiček nalezli policisté ve sběrně v Nehasicích na Lounsku.

Pokud policisté zadrženého muže usvědčí z krádeže, může dostat až osmiletý trest vězení. Provozovateli sběrny bude muset policie prokázat, že věděl o tom, že je zboží kradené. „Pokud zástupce sběrny vědomě vykoupí věc pocházející z trestné činnosti, dopouští se trestného činu podílnictví, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ řekla Právu Romová.

Vedení památníku chce stávající bronzové destičky nahradit novými z pryskyřice smíchané s bronzovým práškem, která kov údajně dokonale imituje. Umělohmotné kopie, které budou pro zloděje bezcenné, by bronzové originály měly nahradit do 18. května, kdy se na hřbitově koná tradiční Terezínská tryzna.

Ministerstvo kultury chce do dvou týdnů připravit projekt ochrany areálu zahrnující kamerový systém. Kolik projekt na ostrahu areálu bude stát, mluvčí ministerstva Jan Cieslar neuvedl. Od pondělí hlídá hřbitov před případným dalším pleněním bezpečností agentury Dora Security.

Národní hřbitov v Terezíně

Vznikl po osvobození v roce 1945. 

Nachází se na něm 2 386 jednotlivých hrobů.

Další tisíce zemřelých z Malé pevnosti, terezínského ghetta, koncentračního tábora v Litoměřicích, ale i těch, kteří do Terezína přišli na konci války pochody a transporty smrti, jsou pochovány ve společných hrobech označených pěti pylony.

Celkem se na Národním hřbitově nacházejí ostatky asi 10 000 obětí.

Policisté byli v polovině dubna informováni o poničení stovek náhrobků na hřbitově. Později bylo zjištěno, že někdo ukradl bronzové destičky z 327 sedmi náhrobků. V minulém týdnu policisté zaznamenali ztrátu dalších stovek destiček z náhrobků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám