Hlavní obsah

Soud potrestal drogový gang

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové ve středu potrestal pětici pachatelů, kteří se podle rozsudku dopustili trestného činu výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podíleli se na něm různou měrou.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Lékař z Prahy Miloš Kravciv (vpravo) byl potrestán třemi lety vězení.

Článek

Hlavní obžalovaný Pavel Smrž (44) z Prahy se přiznal, že v letech 2005 až 2007 na chalupě v Bašnici na Jičínsku vařil pervitin z léku modafen podle postupu, který si zjistil na internetu. Drogu pak prodával svým odběratelům do Německa a podle obžaloby měl z prodeje zisk minimálně 4,7 miliónu korun.

Smrž bylo potrestán šesti lety ve vězení s ostrahou. Trest je to souhrnný, protože byl navíc uznán vinným z nedovoleného ozbrojování. Policie totiž u něho při prohlídkách objevila malý zbrojní sklad.

Modafem dodával Smržovi pražský lékař Miloš Kravciv (50). Ten to nepopřel, ale odmítl přiznat, že věděl, na co Smrž lék používá. „V lékárně, se kterou jsem jako lékař spolupracoval, jsem bral tolik modafenu, kolik mi byli ochotni jej prodat. Že z něho Smrž vaří drogu, jsem netušil, řekl mi, že ho dodává do Německa, kde je mnohem dražší než u nás,“ vypověděl u soudu Kravciv, jenž ze soudní síně odešel s tříletým nepodmíněným trestem vězení.

Soud rozdal dalším třem obžalovaný podmíněné tresty. Smržova přítelkyně Nataliya Lakatosh byla potrestána dvěma roky s tříletou podmínkou, Smržův starší bratr Ladislav dvouletým vězením s odkladem na dva roky a Smržův známý Karel Rašek si vysloužil roční trest s odkladem na dvě léta. Rašek a L. Smrž tresty přijali, Kravciv se okamžitě odvolal a ostatní odsouzení si ponechali zákonnou lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám