Hlavní obsah

Hradecký soud potrestal muže za zneužívání chlapce

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Za několikaleté pohlavní zneužívání dnes jedenáctiletého chlapce potrestal ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové devětačtyřicetiletého Petra Mervarta z Hošťalovice na Chrudimsku. Soud jej odsoudil k tříletému vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za to, že nejméně od září 2003 do srpna 2007 pohlavně zneužíval hocha ze sousedství tak, že se před ním sám obnažoval a později svlékal i jeho.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Mervart v jednací síni hradeckého soudu

Článek

Sahal chlapci na přirození a požadoval na něm, aby mu rovněž sahal na ztopořený penis. Chlapci olizoval jazykem přirození a masturboval před ním. Muž podle rozsudku věděl, že jde o snadno ovlivnitelné a zaostalé dítě, jehož bezbrannosti zneužil. Přiměl hocha i k tomu, že dovolil, aby bral do úst jeho přirození. Obžalovaný na hochovi požadoval i orální sex, jenže to chlapec odmítl.

O letních prázdninách roku 2006 se Mervart pokusil na chlapci vykonat anální soulož a když hoch ucítil silnou bolest, násilníkovi se ubránil. Mervart byl soudem uznán vinným z trestných činů znásilnění, pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže.

Mervart je podle znalců homosexuální pedofil. Od letošního ledna je na vlastní žádost hospitalizován v psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě.

Během procesu se přiznal, že orální sex s chlapcem provozoval, ale odmítl znásilnění i pokus o anální soulož. Připustil, že chlapci dával různé sladkosti, ale odmítl, že to byla odměna za jeho sexuální služby. Uvědomoval si, že to, co s chlapcem dělá, je špatné. „O odbornou pomoc jsem dříve nepožádal proto, že jsem to chtěl zvládnout sám,“ vypověděl.

Součástí trestu je i ochranné ústavní sexuologické léčení a povinnost pravidelně se hlásit u probačního úředníka. Verdikt je pravomocný, Mervart i státní zástupce Milan Šimek se vzdali práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám