Hlavní obsah

Kuřimská kauza jde k soudu, obžalováno je šest lidí

– BRNO
Právo, Petr Kozelka

Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Brně dokončilo v pondělí žalobu v kuřimské kauze týraných chlapců Ondřeje Coufala (7) a Jakuba Mauera (9). Žaloba byla předána Krajskému soudu v Brně, který by měl v dohledné době nařídit v případu hlavní líčení. Právu to potvrdil mluvčí KSZ Hynek Olma. Z týrání chlapců jsou obžalováni Klára a Kateřina Mauerovy, Hana Bašová, Jan Turek, Jan a Barbora Škrlovy.

Článek

„Obvinění se trestního jednání měli dopustit tím, že společně od počátku letních prázdnin roku 2006 do května 2007 na různých místech opakovaně oba chlapce nepřiměřeně fyzicky a psychicky týrali,“ řekl Právu Olma.

„Surově chlapce bili, zraňovali, mučili, ponižovali, omezovali a dále je po delší dobu drželi v uzamčených místnostech, klecích a různých objektech, často svázané nebo připoutané, bez možností základní hygieny, volného přístupu k pitné vodě a sociálního kontaktu s okolím,“ dodal k obžalobě mluvčí.

Obviněným hrozí 8 až 12 let vězení

Matce chlapců Kláře Mauerové, jejich tetě Kateřině Mauerové, Haně Bašové, která s Klárou pracovala v brněnském zařízení pro děti Paprsek a Janu Škrlovi, bratru Barbory Škrlové, hrozí až 12 let pobytu za mřížemi. Janu Turkovi a Barboře Škrlové hrozí osm let vězení. Podle žaloby se totiž na týrání podíleli kratší dobu. Případ bude nyní přidělen konkrétnímu soudci, který po prostudování šesti tisíc stran spisu rozhodne o soudním líčení. Soudce, který měl soudit Barboru Škrlovou a Kateřinu Mauerovou ve věci poškozování cizích práv se vyloučil z projednávání kauzy kvůli podjatosti.

Případ týrání dětí, který nemá i podle zkušených policistů v České republice obdoby, vyšel na světlo na začátku května loňského roku. Jen náhodou ho pomohl odhalit soused Kláry Mauerové z Kuřimi, kterému se na obrazovce jeho dětské chůvičky objevil obraz svázaného chlapce ve sklepě.

Případ ale rychle nabral na obrátkách, kromě hrůzného týrání vyšlo najevo sektářské pozadí celého případu, což potvrzuje i obžaloba s odkazem na snahu tyranů vytvořit člověka se zlomenou vůlí necitlivého k bolesti a násilí, který by se podřídil jakýmkoliv příkazům autority.

Vůdce sekty se skrývá v zahraničí

Duchovním vůdcem sektářů byl invalidní důchodce Josef Škrla, který se zřejmě skrývá v zahraničí a v případu nebyl ani obviněn. Jeho dcera Barbora Škrlová hrála v komunitě úlohu dítěte, čímž dokonale zmátla na začátku případu celou veřejnost.

Společně s týranými chlapci byla totiž umístěna do centra Klokánek, odkud ale hned v noci uprchla. Desítky policistů pak pročesávaly několik dní lesy v okolí Brna, než vyšlo najevo, že třináctiletá „Anička“, po které pátrají, je vlastně třiatřicetiletá Škrlová. Ta se pak pohybovala v zahraničí, v Norsku dokonce chodila do základní školy jako chlapec „Adam“. Do republiky se vrátila v doprovodu policie až na začátku ledna 2008.

Samotné týrání řídil podle informací Práva tajemný „Doktor“, jehož identita je stále zahalena tajemstvím. Podle zdrojů z vyšetřování případu byli chlapci brutálně mučeni, biti, řezáni, páleni cigaretami, zavíráni do temných místností nebo malých klecí pro psy, kde museli jíst, spát i vykonávat potřebu.

Samotné týrání řídil podle informací Práva tajemný „Doktor“, jehož identita je stále zahalena tajemstvím. Podle zdrojů z vyšetřování případu byli chlapci brutálně mučeni, biti, řezáni, páleni cigaretami, zavíráni do temných místností nebo malých klecí pro psy, kde museli jíst, spát i vykonávat potřebu.

V kuřimské kauze je již nařízeno soudní líčení u Městského soudu v Brně, které se ale týká pouze útěku Škrlové z Klokánku. Kateřina Mauerová a Barbora Škrlová tam čelí obvinění z trestného činu poškozování cizích práv. Ve stejném případu byla vyšetřována i babička týraných chlapců Eliška Mauerová, která u soudu dosvědčila falešnou identitu pro Škrlovou.

Samostatně je stíhána i dětská lékařka obou chlapců Milena Smékalová, kterou žalobce viní z neoznámení trestného činu, podle vyšetřovatelů si totiž musela všimnout ran po týrání na tělech obou hochů.

Reklama

Související články

Vyšetřování kuřimské kauzy bylo ukončeno

Ve středu bylo skončeno seznamování se spisy v kuřimské kauze týraných chlapců Ondry a Jakuba. Podle postupu daného trestním řádem bude spis, který čítá 4 000...

Výběr článků

Načítám