Hlavní obsah

Největší nehoda na D1 vyšetřena, škoda je 28 miliónů

– BRNO • Aktualizováno
Novinky, pno

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově v pondělí ukončili vyšetřování největší dopravní nehody v historii dálnice D1. Z výsledků vyplývá, že 20. března havarovalo celkem 231 vozidel, těžce zraněni byli tři lidé a dalších dvacet sedm osob utrpělo lehké šrámy. Celková škoda se blíží 28 miliónům korun.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Při hromadné nehodě policisté nakonec napočítali 231 havarovaných aut.

Článek

Do nehody se postupně zapojily dva autobusy, 98 nákladních vozů a 131 osobních automobilů. Škodu policisté vyčíslili na 27 863 000 korun. U tří dopravních nehod jsou řidiči podezřelí ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nejvíce nehod způsobila velká rychlost

Celkem policisté v rámci této hromadné nehody vyšetřovali 92 nehod. „Příčinou sedmdesáti šesti dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost, v sedmnácti případech potom nesprávný způsob jízdy,“ řekla mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková.

Letecké záběry největší hromadné nehody na D1

Nehody, u kterých mají policisté podezření na spáchání trestného činu, předali vyšetřovatelé svým kolegům v Havlíčkově Brodě. „Mezi těmito nehodami je také náraz kamiónu do autobusu, při kterém byli zraněni tři lidé,“ doplnila Šípková.

Dvaadvacet srážek vyřešili policisté jako malou dopravní nehodu. „Patnáct nehod bylo odloženo, protože nebylo možno určit viníka, řidiči v těchto případech nemohli podle vyšetřování dopravní nehodu svým jednáním odvrátit,“ řekla mluvčí policie.

Jediný viník nehody neexistuje

Mluvčí policie také uvedla, že jediný viník této hromadné nehody neexistuje. „Každá z dopravních nehod, ke kterým zde došlo, má svého viníka a není možné svalovat vinu pouze na prvního nebo první z řidičů, kteří havarovali,“ uzavřela Šípková informace k vyšetřování nehod.

Podle výsledku vyšetřování havaroval jako první řidič osobního vozidla, který podle všeho nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a na mokré a částečně namrzlé silnici nezvládl řízení.

Reportáž z největší hromadné nehody na D1

Základní údaje o hromadné nehodě na dálnici D1
Nehoda se stala krátce po 10:00 kolem 100. kilometru dálnice ve směru na Prahu. Krátce před nehodou zasypala během čtyř minut povrch vozovky silná vrstva sněhu.
Podle údajů ŘSD překročily krátce před nehodou dvě třetiny kamionů nejvyšší povolenou rychlost. V nepříznivém počasí jelo rychleji než 110 km/h i zhruba 80 procent osobních automobilů v levém a 40 procent v pravém jízdním pruhu.
Jako první havaroval řidič osobního vozidla, který ve velké rychlosti na mokré a částečně namrzlé silnici nezvládl řízení.
Při nehodě nikdo nezemřel, zranění utrpělo 30 lidí, z toho tři těžce. Mezi zraněnými bylo i deset cizinců ze Slovenska, Portugalska, Británie a Německa.
Na místě zasahovalo 31 zdravotníků, 12 sanitek a vrtulníky z Jihlavy a Prahy. Helikoptéra z Brna se na místo nedostala kvůli husté vánici.
Následky nehody odstraňovali hasiči asi 14 hodin, ještě po jejich odjezdu ale pracovali na místě nehody zaměstnanci odtahových služeb.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám