Hlavní obsah

Za brutální ubití družky dostal násilník 13 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

K trestu odnětí svobody v délce 13 let v nejtěžší věznici odsoudil v pátek senát Krajského soudu v Hradci Králové Libora Jasanského. Sedmatřicetiletý muž z České Třebové dostal trest za vraždu Jany Rollerové. Jasanský svou družku surově ubil v polovině loňského listopadu.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Libor Jasanský (vpravo) a jeho advokát Tomáš Vávra v soudní síni.

Článek

Podle všeho byli oba značně opilí. Jasanský řekl, že alkohol byl denním chlebem nejen jeho, ale i jeho sedmatřicetileté družky. „Pili jsme denně od rána. Jedinou naší povinností bylo hlásit se jednou měsíčně na úřadu práce,“ řekl.

Ačkoliv loni v přípravném řízení popsal poměrně přesně průběh tragické události, v soudní síni tvrdil, že jej policisté k přiznání dotlačili. „Byl jsem ve špatném psychickém stavu a jim nestačila odpověď, že si na nic nevzpomínám. Tak jsem jim řekl to, co chtěli,“ uvedl. Ale na otázku předsedy senátu Miroslava Mjartana, zda tedy může vyloučit svou vinu, odpověděl záporně. „Vyloučit to nemůžu, byli jsme tam sami dva,“ uvedl.

Občas jí dal pár nápravných facek

Z jeho výpovědi pak vyplynulo, že soužití s Rollerovou nebylo bez konfliktů. „Miloval jsem ji, byl jsem na ní závislý. Ona mě podváděla, ale já jsem žádné násilí proti ní nepoužíval. Kromě toho, že jsem jí občas dal pár facek, protože jsem ji chtěl napravit,“ řekl.

Osudného dne dopoledne vypil tři litry krabicového vína. Když družka přišla kolem poledne domů a nesdělila kde byla, Jasanského napadlo, že ho zřejmě zase podváděla. „Pamatuji si, že jsem ji udeřil pěstí, pak už si na nic nevzpomínám,“ tvrdil soudcům.

Že je žena mrtvá zjistil až ráno

Znění žaloby je ale strohé. „Po slovní rozepři na ni surově zaútočil v úmyslu ji usmrtit. Údery sevřenou pěstí, kopy obutou nohou do celého těla, opakovaným dupáním na hrudník na poškozenou útočil do doby, než zjistil, že se nehýbe. Tělo pak zakryl přikrývkou, pokračoval v konzumaci alkoholu a pak šel spát,“ stojí mj. ve spise. Ráno Jasanský zjistil, že Rollerová je mrtvá a běžel za kamarádem, který to oznámil policii. „Vzal jsem to přes obchod, kde jsem koupil láhev vodky,“ řekl obžalovaný.

Pitva prokázala, že oběť zemřela ve večerních hodinách. Utrpěla řadu zranění, mimo jiné zlomeniny žeber, protržení plíce, krvácení pod tvrdou plenu mozkovou a úrazový otok mozku. Podle závěrů znalců přitom nelze vyloučit, že smrt ženy mohla být odvrácena okamžitou lékařskou pomocí.

Šance na nápravu jen když přestane pít

„Třináctiletý trest je spíše mírný. Znalci uvedli, že pokud obžalovaný nepřestane nezřízeně pít alkohol, má velmi problematickou šanci na nápravu,“ řekl soudce Mjartan v odůvodnění rozsudku. Jasanský se podle verdiktu také musí podrobit protialkoholické léčbě.

Rozsudek není pravomocný, Jasanský si ponechal lhůtu k vyjádření. Státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s trestem spokojená a práva na odvolání se vzdala.

Reklama

Výběr článků

Načítám