Hlavní obsah

Za pomoc při pokusu o vraždu soud dívce trest zmírnil

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Podmíněný trest na dva a půl roku s odkladem na maximální dobu tří let vyměřil v úterý Vrchní soud v Olomouci mladistvé dívce za pomoc při pokusu vraždy jejího bývalého přítele. Stanovil jí i dohled probačního úředníka. Výrazně tak snížil tříletý nepodmíněný trest, který dívce loni 11. listopadu uložil brněnský krajský soud pro mládež.

Článek

Vše se stalo loni 6. ledna. Právě tento den měl být někdejší milenec dívky Pavel Schneweeiss (23) zlikvidován jejím novým přítelem Zdeňkem Pokorným (20). Dívka se s ním na tom předtím dohodla. Domluvili se rovněž na místě a způsobu provedení. Důvodem byla skutečnost, že Schneweeis dívku vydíral a činil na ni psychický nátlak, když nechtěl ukončit jejich vztah. Bránil ji i v novém vztahu s Pokorným.

Místo dialogu šest bodnutí

Ten si za účelem plánované vraždy opatřil nůž. Dívka v inkriminovaný den Schneweeisse vylákala na schůzku a poté ho nasměrovala k zastávce tramvaje, kde na něj už čekal Pokorný. Chtěl si prý s poškozeným promluvit.

Když se s ním ale Schneweeiss odmítl bavit, šestkrát ho bodl loveckým nožem s čepelí dlouhou 23 centimetrů a způsobil mu zranění, která jej bezprostředně ohrožovala na životě. Napadený nezemřel jen díky včasné odborné lékařské pomoci. Pokorného krajský soud později poslal na pět let za mříže.

Požadovala zproštění obžaloby

Nezletilá dívka se u soudu domáhala zrušení rozsudku a zproštění obžaloby, případně vrácení věci ke krajskému soudu. Namítala, že její vina nebyla spolehlivě prokázaná, když jediný důkaz, který ji měl usvědčovat, byla výpověď Pokorného. Vrchní soud ale její argumenty neakceptoval.

„Trest, jenž vyfasovala u krajského soudu, však byl nepřiměřeně přísný a proto jsme ho museli zrušit,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy s tím, že nepodmíněné tresty se mladistvým ukládají jen tehdy, pokud by jiný trest nesplnil účel.

„To v tomto případě nepřipadalo v úvahu. U obžalované jednoznačně šlo o mimořádné vybočení z řádného života. Nikdy v minulosti totiž žádné problémy neměla,“ vysvětlil Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám